Kezdőlap / Egészség és fitness / Ultrahang diagnosztika – Kockázatmentes, anyáknál, kisgyermekeknél is alkalmazható

Ultrahang diagnosztika – Kockázatmentes, anyáknál, kisgyermekeknél is alkalmazható

Ma már valószínűleg nem jelent új információt senki számára, hogy hasi szervek elsőként alkalmazott rutin képalkotó vizsgálata az áttekintő hasi UH.
Ezen leggyakrabban vizsgált területen kívül még számos alkalmazási lehetőség van, gondoljunk csak a lágyrész UH vizsgálatokra, mint például: a pajzsmirigy, a nyirokrégiók, a nyálmirigyek jól vizsgálhatóságára. A lágyrészek közül kiválóan meg jeleníthetők az izmok, az inak, az ízületi szalagok, és az ízület környéki nyáktömlők, amivel az idők folyamán a traumatológusnak, az ortopéd orvosnak és a reumatológusnak adódott diagnosztikai segítség.
Külön nagy területe az UH diagnosztikának az erek vizsgálatára szolgáló úgy nevezett Color Doppler Duplex technika. Ezzel a technikával a verőerek és viszerek betegségeiről kaphatók információk. A készülékek felbontó képességének rohamos fejlődése ma már lehetővé teszi az érfal vastagság mérését is, mellyel a korai érelmeszesedésre utaló adatokat lehet nyerni. Másik külön nagy terület a szív UH vizsgálata, melyet belgyógyász-kardiológus szakorvosok végeznek.
A legújabb fejlesztések eredménye az úgynevezett 3D, 4D technika, ami a magzatról visszaverődő ultrahangot a számítógép térbeli, 3 dimenzió képpé alakítja. A 4. dimenzió az idő, mert valós idejű mozgó képet látunk. A 2 dimenziós vizsgálatok diagnosztikai szempontból nagyon fontosak, hasznosak a magzat hosszának, súlyának megítélésére, illetve a fejlődési rendellenességek kiszűrésére, ám a baba viselkedéséről, hogy hogyan tölti idejét az anyaméhben kevésbé látványosan tudósítanak, mint a 3D és 4D vizsgálatok.
A vizsgálatok során nagyon sok minden megfigyelhető a magzat az első időszaktól kezdődően komplex mozgássorokat végez, akkor is, amikor az anya ezt még nem érzékeli.
A 12. héttől a magzat ugrál, nyújtózkodik és rugdos a méhben a 22. héttől képes a finom ujjmozgásokra: megérinti, dörzsöli, cirógatja arcát. A 24. héttől nyitogatja, csukogatja szemét, a 26. héttől már a babák összes tipikus elfoglaltsága megjelenik.
Az újszülöttek szűrő vizsgálata szintén kiemelkedő jelentőséggel bír az ultrahang diagnosztikában. Ma már minden újszülött koponya (agy) és hasi UH szűrő vizsgálatokon esik át, illetve UH csípő szűrésen, amennyiben azt az ortopéd szakorvos a fizikális vizsgálat során szükségesnek találja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás