VLCD étrend

A VLCD a Very Low Calorie Diet, vagyis az igen alacsony energiájú étrendet jelenti. Alacsony kalóriájú étrendnek nevezik a napi 800 kalóriánál, mások szerint a napi 600 kalóriánál kevesebb energia bevitelt. E diétának két elterjedt formája van.
1. Főleg fehérjebevitel állati eredetű élelmiszerekkel, mint amilyenek a hús, a hal, a szárnyasok, kiegészítve vitamin- és ásványi anyag tablettákkal.
2. Tej vagy tojásfehérje alapanyagú, előrecsomagolt, megadott energiájú, vitamin- és ásványi anyagtartalmú porok melyek vízzel vagy sovány tejjel itallá keverhetők (liquid formula diet). 1929-ben jelent meg az első ilyen készítmény, majd a legnagyobb sikert talán a Cambridge diéta futotta be. A por alakú, tej és szójafehérje alapanyagú, legkülönbözőbb ízesítésű készítmény napi adagja 330 kalóriát, 33 gramm fehérjét, 42 gramm szénhidrátot, 3 gramm zsírt, 2 gramm rostot tartalmaz, és vízzel keverve kell feloldani. Egy felmérés szerint például 1983-ban 5 millió ember alkalmazta, ebből 1 millió kizárólag ezt használta táplálékforrásul. Az ajánlás szerint kiegészíthető egy 400 kalóriás főétkezéssel is. Külföldön hatalmas ipar épült ki az ilyen irányú igények kielégítésére.
Az utóbbi években, hazánkban is forgalomba kerültek hasonló, úgynevezett OTC készítmények, tehát orvosi receptre történő felírást nem igénylő szerek, élelmiszer-kiegészítők. Fehérje tartalmuk viszonylag alacsony, általában adagonként 6-10 gramm, tejjel oldva 15 gramm fehérjét tartalmaznak, tehát önálló alkalmazásuk estén 3-5 adagot kellene belőlük fogyasztani étkezés helyett, hogy a napi fehérjeszükséglet fedezve legyen. A napi fehérjeszükséglet 1g / testsúlykilogramm az ideális súlyra vonatkoztatva.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás