Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Vöröshasú unka elterjedése és élőhelye

Vöröshasú unka elterjedése és élőhelye

Összehasonlítva a sárgahasú unkával, a vöröshasú unka északabbra, egészen Németország északi részéig és a Baltikumig is eljutott. Keleten sokkal mélyebbre behatolt a volt Szovjetunió erdőssztyep övébe, míg délen csupán a Balkán északi határáig található meg, a Földközi-tenger vidékén nem. Elterjedésének nyugati határvonala Németországot szeli át. Mivel túlnyomórészt 200 m alatt fordul elő, alföldi unkának (míg a sárgahasú unkát hegyi unkának) is nevezik. Szemben a sárgahasú unkával, a vöröshasú unka nem tagozódik alfajokra. bár areálja egészen Délnyugat-Ázsiáig terjed. A dél-svédországi elszigetelt populációk már a kipusztulás szélére sodródtak.
Élőhelye: kisebb, sekély, gazdagon benőtt és tiszta állóvizekben él és szaporodik. Ahol a sárgahasú unkával földrajzilag átfed az elterjedése, ott a vöröshasú unka főként a síkságokra jellemző. A kettő közül ez az igényesebb faj. A jégkorszak után kelet felől nyomult be a sárgahasú unka elterjedési területére. Azokat a bizonytalan körülményeket, amelyeket a hegyekhez szokott faj jól elvisel, a vöröshasú unka nem bírja. Életmódja: nagyon hasonló a sárgahasú unkáéhoz, ezért a két faj tartósan nem élhet meg egymás mellett, kölcsönösen kizárják egymást. A hímek késő tavasztól nyár derekáig a petézőhelyen maradnak. Léggömbszerűen felfújják torkukat, és kicsi, ruganyos testükből csak úgy árad szomorkásan csengő énekük. A nőstények eltérő időközönként. egy évben többször is képesek szaporodni. Az ebi-halak többnyire nyár közepén alakulnak át. Az eleinte csupán 1,5 cm-es fiatalok már a kifejlett unkákra hasonlítanak, még hasuk is teljesen kiszíneződik. A fiatal sárgahasú unkák hasoldala viszont eleinte fehéres. sötét foltokkal. Tápláléka: a vízfelszínre pottyant rovarok, valamint férgek és egyéb apró állatok.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tarajos gőte

Magyarországon a korábbi törzsalak, a közönséges tarajos gőte (T. cristatus) a leggyakoribb, de a Dunántúl …

2 hozzászólás

  1. Ezt a képet elküldöm a páromnak! :D hogy fog örülni.

    • Ez a kis békácska annyira aranyos! Egyébként imádom őket! Van egy kerti tavunk és benne figyel egy kicsike varangy. Ha ismét látom, lefényképezem és írok róla is egy cikket Nektek! Sok Puszi!

Leave a Reply