Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Tarka és a Tirrén korongnyelvű béka

A Tarka és a Tirrén korongnyelvű béka

Tarka korongnyelvű béka
Jegyei: 6-7 cm-es, a valódi békákhoz (Rana) hasonló faj. Alapszíne világos vagy sötétszürke, barnás, olajzöld, sárgás vagy vörhenyes is lehet. Hátán és combjain rendszerint számos sötét, de világosan szegett folt van. A hát közepén világos csík húzódhat, amely azonban gyakran hiányzik. A fehéres has sokszor barnás pettyekkel hintett. Hátán a bőr erősen mirigyes, szemölcsös, de ritkán sima is lehet. Szembogara kerek vagy szív alakú. Dobhártyája alig látható. A ,,korongnyelvű” név arra utal, hogy a nyelv korong alakú és erősen ránőtt a szájfenékre, ezért nem vethető ki. A hímek ujjai között úszóhártya feszül; a nőstényeknél és a fiataloknál ez gyengén fejlett. A hímek első ujján a párzási időben feketés bőrképződmény fejlődik, felkarjuk pedig jóval erősebb a nőstényekénél. A korongnyelvű békáknak nincsen hanghólyagjuk. Hangjuk halk, sűrűn ismételt „ra-ra-ra…”. Elterjedése: a Mediterráneum nyugati része, Máltától Portugáliáig és Északnyugat-Afrikáig.
Élőhelye: álló és lassan folyó vizek parti zónája; igénytelen. Előfordul vályúkban, ciszternákban és kutakban, valamint enyhén sós vízben is. Hegyvidéken 2000 m-ig, az Atlaszban 2600 m-ig hatol fel. Életmódja: nappal és éjjel is aktív; a parton és a vízben is mozog. A petézés tavasztól nyárig tart. A petéket kis csomókban vízinövényekre helyezi.

Tirrén korongnyelvű béka
Jegyei: igen hasonló a sokkal elterjedtebb tarka korongnyelvű békához, de ez a faj csupán a Tirrén-tenger szigetein fordul elő. Nagy változékonysága miatt a két faj legbiztosabban az előfordulási hely alapján határozható meg. Hogy valóban külön fajok-e, az kérdéses, könnyen lehet, hogy a D. sardust csupán a tarka korongnyelvű béka egy földrajzilag elkülönült, szigeteken élő alakjának kell tekinteni.
Szélesebb feje, kevésbé feltűnő hátmintázata és a sötét rajzolat körüli világos szegély hiánya alapján lehet megkülönböztetni. Hátának közepén többnyire egy világos folt látható. A hímek kissé nagyobbak a nőstényeknél, testhosszuk elérheti
a 9 cm-t, de a fajra jellemzőbb a 7 cm-es testhossz. A hímek a párosodási időben hüvelyk és első ujjukon erősen, 2. ujjukon gyengébben fejlett fekete párnát viselnek, ezek segítségével ölelik át a nőstényeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közönséges bordásgyík Psammodromus algirus

Jellegzetességei: igen karcsú, apró fejű gyík, hát- és oldalpikkelyei erősen ormósak, farka nagyon hosszú. Háta …

Leave a Reply