Kezdőlap / Cukorbetegség / A cukorbetegség jelei

A cukorbetegség jelei

A tudomány mai állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, csak kezelhető. A jelek és tünetek a cukorbetegség kialakulásához nagyon lassan, de folyamatosan jelennek meg, és amikor egyre súlyosabbak lesznek, komoly szövődményekhez is vezethetnek.
A főbb tünetei a cukorbetegségnek:

– Fokozott szomjúság
– Emelkedett étvágy vagy túlzott éhezés
– Fokozott vizeletürítés
– Súly veszteség vagy nyereség, ami megmagyarázhatatlan
– Homályos látás
– Sebek érthetetlen keletkezése, vagy sebek amelyek nem akarnak gyógyulni
– Száraz viszkető bőr

Súlyosabb esetekben a cukorbetegség vezethet:
– Vaksághoz
– Veseelégtelenséghez
– Idegkárosodáshoz
– Mikro és makro érrendszeri betegségekhez.
– Micro érrendszeri betegségek azok, amelyek a kis erekhez kapcsolódnak
– Makró érrendszeri betegségek, az artériák megkeményedése, az artériák szűkülése, ami stroke-t vagy szívinfarktust okozhat.

A cukorbetegséget elsősorban két típusba sorolják, azaz létezik 1-es és 2-es típusú cukorbetegség. Az 1. típusú cukorbetegség fő oka, hogy megáll az inzulintermelés, amely annak köszönhető, hogy az autóimmun rendszer a szervezetben, elpusztítja a béta-sejteket a hasnyálmirigyben, amelyek felelősek az inzulin termelésért. Az 1. típusú cukorbetegséget más néven inzulinfüggő cukorbetegségnek vagy fiatalkori cukorbetegségnek is nevezik.

A 2-e típusú cukorbetegség fő oka, hogy kevés inzulin termelődik, vagy a sejtekben lévő receptorok nem reagálnak, a szervezet által előállított inzulinra. Ezt az állapotot inzulin-rezisztenciának nevezik.

A jó hír az, hogy a cukorbetegséget lehet ellenőrizni, és kontroll alatt tartani, kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással.

Kiegyensúlyozott étrend, diétát jelent, amelyben a szénhidrátok mennyiségére kell nagyon odafigyelni. A cukorbetegeknek rostokban gazdag étrend ajánlott, ilyen például a sárgarépa, brokkoli, borsó, bab, alma, banán, barack.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply