Ha nem valamiféle villámdiétába fogunk bele, hanem fokozatosan és egészségesen szeretnénk fogyni, akkor étrendünknek megfelelő arányban kellene tartalmaznia fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.
A fehérjék adják az energiát számunkra. Az élelmiszerekben található fehérjék húszféle aminosavra bomlanak le, ezek az építőköveink a növekvésben és az energiatermelésben. Kulcsfontosságúak a sejtek, a szövetek és a szervek egészséges működéséhez. A fehérje hiánya lelassítja a növekedést, csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Különösen fontos a gyerekek számára, hiszen ők folyamatosan nőnek és változnak.
Nézzük, hogyan tehetünk szert elegendő fehérjére, próbálkozzunk a fehérjék különböző formáival és forrásaival. Akár eszik húst valaki, akár nem, a változatos fehérjebevitel – a hüvelyesekkel, magvakkal, szójatermékekkel együtt – biztosítja a kiegyensúlyozott étkezést.
Amiket nem feltétlenül tartunk annak, mégis nagyszerű fehérjeforrások:
A hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab, lencse.
Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió.
A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.
Próbáljuk elkerülni az olajban sült ételeket, olajban sült babból készült dolgokat, a sózott vagy édes olajos magvakat
Nem kell túlzásunkba esnünk azonban. A nyugati társadalmakba elég ritka az, hogy valaki fehérjehiányban szenvedjen, sőt általánosabb az, hogy az emberek a szükségesnél sokkal több proteint fogyasztanak. Igyekezzünk inkább jobb minőségű fehérjeforrások után nézni, és ne helyezzük egyedül a fehérjét az étkezésünk középpontjába. Inkább azonos arányban fogyasszunk fehérjéket, teljes értékű gabonákat és zöldségeket.
Címkékdiéta egészséges étkezés fehérje fogyás fogyokura protein túlsúly
Ezt mindenképpen olvasd el!
Amerikai diétázás
Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …