Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Fitosorrú és a Hegyi vipera

A Fitosorrú és a Hegyi vipera

Fitosorrú vipera Vipera latasti
Jegyei: közepes méretű vipera, feje jól elkülönül a nyaktól, lágy orrszarvacskája van és ormós pikkelyei; szembogara
függőlegesen metszett. Háta és oldala világosszürke, sárgásszürke, vörös- vagy sötétbarna. Hátszalagja szaggatott vagy
hullámos, többnyire széles, a hímeknél általában feketés vagy fekete, a nőstényeknél szürke vagy barnás. Oldalán sötét foltok láthatók. A hímek fején legtöbbször V alakú rajzolat díszlik. A szürke vagy feketés has világos-sötét pettyes, a farok alsó oldala fekete. A testhossz 60-70, ritkán 80 cm.
Elterjedése: Ibériai-félsziget, Észak-Afrika. Élőhelye: napsütötte, bokros és köves hegyoldalak, lombos erdők és ritkás ligetek 2500 m magasságig. Életmódja: elevenszülő, főként nappal aktív vipera, nagyon szeret napozni. Tápláléka: kisemlősök, néha egy-egy gyík.

Hegyi vipera Vipera xanthina
Jegyei: feje jól láthatóan elválik a nyaktól, a 2 nagy szem feletti pajzstól eltekintve csupa apró pikkely fedi. A fej közepén 2 pici petty van, onnan indul az állat feltűnő mintázata. A testpikkelyek ormósak. Az állatalapszíne világosszürke vagy ezüstfehér,széles, feketésbarna vagy fekete, gyakran többszörösen megszakított, hullámos szalag fut végig a hátán. Oldala sötéten foltos,
hasa szürke, pettyes; a farok hegye sárgás. A testhossz 80-120 cm.
Elterjedése: Görögország északi része, a Szporádok, Törökország európai, valamint ázsiai oldalának délkeleti része. Élőhelye: erősen napos, cserjékkel és bokrokkal tarkított köves vagy sziklás domb- és hegyvidékek. Életmódja: tavasszal nappal, a nyári hőségek idején elsősorban éjjel aktív. Tápláléka: kisemlősök és kisebb madarak. Egyéb: igen erős mérgű kígyó, zaklatásra hangosan sziszeg, majd erőteljesen mar.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alpesi szalamandra életmódja

Életmódja: az alpesi szalamandrák főként éjjel tevékenykednek. Esős időben azonban, vagy tavasszal, amikor úrrá lesz …

Hozzászólás