Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A foltos szalamandra (Salamandra salamandra)

A foltos szalamandra (Salamandra salamandra)

A foltos szalamandra külsejét tekintve igen könnyedén felismerhető. Egy viszonylag nagy testű, robusztus állatról van szó. Vastag végtagjain, a mellsőkön négy, míg a hátulsókon öt rövid, azonban annál vastagabb ujja van. Farka jóval rövidebb testhosszánál, vége pedig lekerekedik. A szalamandra színe többnyire fekete, foltja viszont eléggé változatosak. Sárga, narancssárga, halványvörös vagy akár egészen élénkvörös is lehet. A foltok száma, alakja elhelyezkedése végtelen variációból állhat, azonban vannak rendszeresnek mondhatóak is. Ilyen például a felkaron, combon, lábszáron, illetve a kéz- és lábfejek elülső oldalán, valamint a szemhéjon található sárga foltok. Járása inkább lassú cammogásnak mondható, de ha megriasztják, fürge menekülésre is képesek. Fáradékony állat lévén ez a fürge mozgás sem tart sokáig, így ilyenkor hosszabb időre megállnak pihenni.
A foltos szalamandra leginkább Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában honos. Magyarországon főleg északon és nyugaton fordul elő a nedvesebb erdőkben. Élőhelyét tekintve a tiszta patakokat, lomberdőket, hegységeket kedveli. Ez az állat főként éjszaka mozog, de esős időben akár napközben is találkozhatunk vele. Búvóhelye a sziklák repedései, kidőlt fák, vagy akár kisemlősök vackaiban is meghúzódik. Javarészt magányos állat, de búvóhelyét, minden gond nélkül képes megosztani társaival.
Szaporodása akár viccesnek is mondható, ugyanis párzási időszakban a foltos szalamandra mindenhez odafut amit mozogni lát, és csak nehezen ismeri fel hogy fajtársa hím, avagy nőstény-e. Csak egy idő után, szaglás és a másik állat viselkedése alapján tudja meghatározni nemét.
Fő tápláléka a különféle rovarok, úgy, mint meztelen csigák, pókok, és egyéb ízeltlábúak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Spanyol bordásgyík Psammodromus hispanicus

Jellegzetességei: kis termetű, apró fejű gyík, teste enyhén lapított, és nagy, erősen ormós pikkelyekkel fedett. …

Leave a Reply