Kezdőlap / Divat-szépség / A hasfal plasztika után

A hasfal plasztika után

A metszés, amelyen át a sebész behatol, az alhason harántirányban húzódik az egyik lágyékhajlattól a másikig. A metszésvonal felől a hasfal legfelsó rétegét lépésről lépésre egészen a bordaívig le kell fejteni. Ezután néhány metszés után feszessé lehet húzni a bőrt és az alatta lévá szöveteket, majd a hasfalat lefelé húzva a metszésvonalat össze kell varrni. Ha a beavatkozás miatt a köldök túlságosan mélyre kerülne, akkor a sebész magasabbra, a normális helyére helyezi át, és ott varratokkal rögzíti.
Amikor a beteg ismét magához tér, már újra az ágyában találja magát. Tudja, hogy egy időn át meglehetősen szokatlan helyzetben kell feküdnie: térdei be vannak hajlítva, alá vannak támasztva, csípőit is enyhén hajlított helyzetben találja. Erre azért van szükség, hogy a hasfalat minden feszüléstől teljesen megóvjuk. Közben a feszes kötésre egy nem túlságosan nehéz homokzsákot is helyeznek, amely a metszésvonalra enyhe nyomást fejt ki, és ezzel a seb gyógyulását meggyorsítja. A beteg állapotától függően ezen a helyzeten két napon belül valamennyire változtatni lehet, de már az első napon is felkelhet a beteg egy rövid időre. Ilyenkor enyhén előrehajolva kell tartania magát, hogy hasfalát még ne terhelje. Az első napokban tanácsos a könnyü, diétás étrend.
Körülbelül két hét elteltével kerülhet sor a varratok eltávolítására. Hozzávetőleg három nap után engedhető meg az is, hogy a beteg kiegyenesedve járjon. Mozognia és dolgoznia eleinte csak annyira szabad, amennyi a hasfal terhelése nélkül lehetséges. Legkésőbb hat héten belül azonban visszatér a beteg teljes mozgásképessége. A műtét utáni hetekben nagyon feszes fűzőt kell hordani.
Utánvérzések közvetlenül a beavatkozás után szoktak jelentkezni. Ilyenkor általában szívócső (drain) alkalmazására van átmenetileg szükség. A sebész természetesen arra törekszik, hogy úgy varrja el a műtéti sebet, hogy a képződő heg lehetőleg vékony legyen. Nem minden esetben lehet azonban a kifejezettebb hegképzódést elkerülni. Ezért bizonyos esetekben arra is szükség lehet, hogy – legkorábban tíz hónappal később – hegkorrekciót végezzünk, így rendszerint igen kielégítő eredményeket lehet elérni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás