Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Kis tavibéka elterjedése

A Kis tavibéka elterjedése

Franciaországtól kelet felé Oroszországig, északon Dél-Svédországig, délen Olaszországig és a Balkán-félszigetig terjedt el. Pontosabb képet azonban nehéz lenne adni, mivel nagyon könnyen összetéveszthető a két másik zöld béka fajjal.
Élőhelye: sokkal inkább a kisvizek, a tavacskák és pocsolyák lakója, mint nagy termetű testvérfajai, a tavi béka és a kecskebéka, amelyekkel sokfelé kereszteződik, ill. visszakereszteződik. Így szigorú elkülönülésről nem lehet beszélni, csupán arról a tendenciáról, hogy a kis tavibéka szívesebben választja a kisebb vizeket (ill. sikeresebben marad fenn bennük). Életmódja: nagyon hasonló a kecskebékáéhoz. ill. a tavi békáéhoz, bár gyakrabban telel át a szárazon, a megfelelően nedves helyeken. Nappal aktív; a kis tavibékák szívesen üldögélnek napsütötte partszegélyeken, egymástól jóval kisebb távolságot tartva, mint a tavi békák. Benőtt, kisebb halastavak partján időnként tömegesen látni őket. Táplálékért is kijárnak a szárazra, de mindig nedves helyeken tartózkodnak, mert bőrük gyorsan kiszárad.
A kis tavibékák násza csak késő tavasszal kezdődik. A hím hónaljánál fogva öleli át a nőstényt. A peték kis csomókban bújnak elő, majd a fenékre süllyednek. A nőstény méretétől függően 500 vagy akár több ezer petét is rakhat. A peték igen picik, de gyorsan fejlődnek. Az ebihalak kb. 7 nap múltán kelnek ki. Jó 5 cm-esre is megnőnek, mielőtt átalakulnának békává. Fejlődésük összesen 3-4 hónapig tart. A kis békákat nyár derekától nagy csapatokban lehet látni a tavacskák körüli nedves réteken. Amint kicsit megnőttek, visszatérnek a partra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Kecskebéka élőhelye és tápláléka

Élőhelye: mindenféle kisebb és nagyobb állóvíz, különösen a vízinövényekkel dúsan benőttek. Ahol nagyobb tavibéka állományok …

Leave a Reply