Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Kecskebéka jellegzetességei

A Kecskebéka jellegzetességei

Nagysága kb. a tavi béka és a kis tavibéka között áll, de meglehetősen változó. A kifejlett kecskebéka átlagos testhossza úgy 10 cm. A nagyobb nőstények 12 cm-esre is megnőnek, de a nemek közti különbség eléggé elmosódott. A hátoldal színezete és mintázata változó; általában véve azonban erősen emlékeztet a kis tavibékáéra. Uralkodó színe a világoszöld. A hátsó testfél vagy az egész hátoldal ritkán olyan sötét, mint az a tavi békánál sokszor tapasztalható. Sok kecskebéka háta viszont csíkokkal mintázott. A comb hátsó oldala általában barnás vagy feketés színezetű, sárgás vagy narancssárga márványozással. A kis tavibékáéhoz hasonlóan a szájszegletből kitűrhető: nagy hanghólyag fehéres színű. Egyes területeken a kecskebéka hímek feje és háta a párosodás idejére sárga színt ölt, amely nyárra ismét eltűnik, és a rendes zöldbe megy át. A kecskebékák közt elvétve „kék” példányok is felbukkannak. Ezeknek bőréből hiányzik a sárga színanyag. A kecskebéka nem csupán méretében, hanem alkatában is a tavi béka és a kis tavibéka között áll. Orra kevésbé hegyes az utóbbiénál, de nem olyan lekerekített, mint a tavié. A kecskebékákat a hasonló nagyságú kis tavibékáktól egyértelműen hosszabb hátsó lábuk különbözteti meg. Emellett belső sarokgumójuk is kisebb, kevésbé kemény, az első ujjnak kb. a feléig-kétharmadáig ér.
Végül a kecskebéka hangjának ereje, intenzitása és magassága is átmenetet képvisel a tavi béka és a kis tavibéka között. A hímek különösen szép időben sokat szólnak, amint egyikük rázendít, a többi is hosszú .,koncertbe” fog. A kecskebékák brekegésébe jellegzetes mekegő hangok keverednek, innen kapta nevét is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecskebéka fejlődési rendellenességek

A kecskebékáknál felfedeztek fejlődési rendellenességeket, amelyek miatt már környezeti mérgezés hatására is gyanakodtak, onnan adódnak, …

1 hozzászólás

  1. Üdvözlet! Jó régi bejegyzés, még senki nem szólt hozzá. Remélem még valaki olvasgatja. Évekkel ezelőtt láttam egy francia természetbúvár lapban egy cikket a normandiai kecskebékáról. Honnan lehet többet megtudni a kecskebéka tenyésztéséről, fajtákról stb?

Leave a Reply