Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A Kis tavibéka jellegzetessége

A Kis tavibéka jellegzetessége

A legkisebb zöld béka faj, orra hegyes, teste karcsú. Egészében véve hasonló a tavi békához, de finomabb alkatú, világosabb és hátsó lába láthatóan rövidebb. Testhossza 4-5 cm, csak kivételesen nagyobb. A 9 cm-es példányok igen ritkának mondhatók. A fajra jellemző a nagy, kemény és éles peremű belső sarokgumó, amely az első ujj 2/3-áig ér. Combjának hátsó oldala sárga vagy narancsszínű. ritkábban barna vagy feketén márványozott. Hanghólyagja rendszerint fehér vagy fehéres. A termetesebb tavi békával szemben a kis tavibéka hátsó lába is viszonylag rövidebb, ezért nem is képes olyan bámulatos ívben a vízbe ugrani a partról. gyakran inkább csak magasabbról veti magát alá. Hátoldalának színezete világos vagy mélyzöld. Lehet azonban barna is, sötét, szabálytalan alakú foltokkal. Néha olyan kis tavibékákat is találni, amelyeknek háta közepén egy szembeötlő, a test alapszínéből kiemelkedő világoszöld vagy sárgászöld csík vonul végig.
A hímek feje és hátának elülső része a párosodás idejére esetenként feltűnő sárgás színezetet ölt. Hangjuk kecskebékáéra emlékeztet, de lassabb. „Mekegésük” nem olyan kifejezett, hangjuk egyenletesebb és kevésbé „elnyújtott” vagy „fojtott”. Gyakran kórusban énekelnek, különösen alkonyatkor, de napközben is. Ilyenkor a víz felszínén fekszenek, lábukat többé-kevésbé szétterpesztik, de fejüket és hanghólyagjukat kitartják a vízből. Az állatok sokkal kisebb távolságot tartanak egymástól, mint a tavi békák.
Tápláléka: a tavi békához hasonlóan étrendje változatos, de kisebb méretei miatt sokkal ritkábban fogyaszt apró gerinceseket. Többnyire a vízbe esett legyeken és más rovarokon lakmározik. Villámgyors mozdulattal kapja el őket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bordás gőte

Jegyei: feltűnően erőteljes alkatú gőte, lapos és széles fején kicsiny gombszemekkel, bőre szemölcsös, izmos lábain …

Leave a Reply