Kezdőlap / Testépítés / A mellizom edzése

A mellizom edzése

A mellizmunk edzése nem egyszerű feladat, azonban, ha betartjuk az edzésmódok megfelelő végrehajtását, és nem kezdjük el azt a játékot, hogy csak pakolgatjuk a súlyt és végül egyet-egyet sikerül kinyomni akkor el tudjuk érni a kívánt hatást. Ne essünk bele abba a hibába, hogy pédául fekvenyomásnál olyan súlyt használunk amit nem tudunk megfelelően kinyomni, hisz a lényeg nem azon van, hogy mennyit tudunk felpakolni a rúdra, hanem hogy szabályosan el tudjuk végezni a kiírt ismétlésünket.

A legismertebb és legalapvetőbb gyakorlat mellizomra egyértelműen a fekvenyomás. A gyakrolat lényege, hogy fekvő testhelyzetben a súlyt a mellkastól karnyújtásnyira kinyomjuk, majd a súlyt a mellkasra újra visszaengedjük, mélyen beszívjük közben a levegőt. A kinyomás közben lélegzünk ki. A nyomást lassan, erőből kell végeznünk, és ügyeljünk rá, hogy csípőnk ne emelkedjen fel közben. Az, hogy milyen fogással végezzük, azt mi döntsük el – a széles fogásnál nagyobb terhelés éri a mellizmot, mint a normál fogásnál.

A tárogatás a második legelterjedtebb mellizom gyakorlat. A gyakorlathoz feküdjünk egy sima padra, fekpadra és fogjunk egy-egy egykezes kézi súlyzót mindkét kezünkbe. Nyújtsuk ki karjainkat a mellkas fölé, a könyökök legyenek kissé behajlítva. A levegő kiszívása mellett a súlyt engedjük le oldalra úgy, hogy karjaink valamelyest a vízszintes alá kerüljenek, majd a súlyt emeljük vissza a kiindulási helyzetbe és közben lélegezzünk ki.

Ha konditeremben edzünk gyakorta találkozhatunk különféle mellgépekkel is, melyek mind hatásosan dolgozzák meg az izmokat. A használatuk közben fontos, hogy alaphelyzetben a gépet úgy fogjuk meg, hogy derékszögben álljon karunk a könyökünknél, tüdőnket pedig szívjuk tele levegővel, majd a karok összehajlításával végezzük a gyakorlatot, közben kilégzünk. Leginkább akkor ajánlott mellgépekkel dolgozni, amikor már a fejlettségünk későbbi szintjében vagyunk, hisz leginkább a mellkas vonalainak formálásában van nagyobb szerepük.

Végezetül nézzük meg az egyik klasszikus gyakorlatot, a fekvőtámaszt. Ez a legegyszerűbb gyakorlat, hisz bárhol elvégezhető és nincs szükség semmilyen kiegészítőre. Jellemzően a mell, a tricepsz és a hát izmait erősíti. Kivitelezéskor ügyeljünk, hogy addig engedjünk le magunkat, amíg mellkasunk majdnem eléri a talajt, és nyomás előtt egy pillanatig tartsuk meg magunkat. A gyakorlatot végezhetjük széles vagy szűk fogásban, könnyíthetjük a gyakorlatot, ha térdünkön támaszkodunk és nehezíthetünk rajta, ha lábunkat felpolcoljuk.

A mellizmok edzésénél a legfontosabb szabály, hogy meg kell tanulnunk koncentrálni. Az összpontosítás rendkívül fontos, a lényeg az, hogy koncentrálnunk kell, hogy az egész mellizmunk dolgozzon az egyes mozdulatoknál. Ezt a legnehezebb megtanulni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Leave a Reply