Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A túlsúly kialakulásának legfőbb okai

A túlsúly kialakulásának legfőbb okai

A sikeres fogyókúra első lépése lehet, ha megkeressük azokat az okokat, amik a kilók gyarapodásához vezettek. Hiszen a probléma feltárása sokkal előrébb visz a megoldás keresésében. Alábbiakban olvasható néhány lehetséges magyarázat a súlyproblémákra.
Sok embernél sajnos genetikai oka van az elhízásnak, sok kutatást végeztek ebben a témában, hogy vajon a szülők átörökíthetik-e csemetéikre a hízásra való hajlamot. Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy lehetséges ennek örökítése, de ez önmagában még nem okoz elhízást, a kialakult életmóddal együtt viszont már igen. Emellett az esetek kis hányadában a pajzsmirigy-működés zavara is okozhat elhízást.
A túl sok cukor fogyasztása is az okok között szerepel, hiszen ez szinte mindenben van, a tejszínhabtól kezdve a kenyéren át egészen a tejtermékekig, és ha nem figyelünk oda a bevitt mennyiségre, akkor a szervezet nem fogja tudni kellően feldolgozni azt. DE a túl kevés evés is vezethet túlsúlyhoz, ugyanis ekkor a szervezet kénytelen fokozott raktározásba kezdeni, illetve az elégtelen táplálék miatt (rosthiány) az anyagcsere folyamatok is lassulnak.
Vigyázni kell a só fogyasztással is, mert ez megköti az emberi szervezetben a vizet, ami plusz kilókhoz vezet. A finomított olajak fogyasztását is vissza kell fogni, mivel akadályozza a zsírlebontást.
És természetesen az elhízásnak lehetnek lelki okai is, a csalódások, magánéleti problémák fájdalmának átvészelésekor sokan fordulnak egy kis édességhez „segítségért”, egy kis boldogsághormonért, de ugyanígy előtérbe kerülhet az édesség jutalomként is, az elért sikerek okán.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás