Kezdőlap / Egészség és fitness / Mi a vitaminok és az ásványi anyagok szerepe?

Mi a vitaminok és az ásványi anyagok szerepe?

A mikrotápanyagok nem tartalmaznak kalóriákat, nem adnak energiát – ez a makrotápanyagok dolga. Ez utóbbiak energiája azonban nem szabadulhat fel, csak a mikrotápanyagok jelenlétében. Mindez azért van, mert az enzimek, a biológiai folyamatok lezajlását engedélyező szerves katalizátorok, részben vitaminokból és ásványi anyagokból alakulnak ki. A vitaminokat ezért is hívják néha koenzimeknek. Enzimek és vitaminok nélkül nem létezne emberi élet, mivel ezek feladata, hogy ételeinket energiává alakítsák át, serkentsék az anyagcserét, és felgyorsítsanak bizonyos élettani tevékenységeket.
A vitaminok részt vesznek még a növekedésben, a szervezet méregtelenítésében, a szaporodás lehetőségének megteremtésében és a magas életkor elérésének elősegítésében is. Minden egyes vitaminnak egy vagy több szerepe van testi egészségünk fenntartásának különböző részében.
A kövekben, a tengerben, a természetben mindenütt ásványi anyagok vesznek körül minket (mint például a kálium, a magnézium, a cink, a szelén és mások). Nagyon fontosak a csontok és fogak egészségéhez. A vitaminokhoz hasonlóan a szervezet az ásványi anyagokat sem képes maga előállítani, tehát ezeknek is szerepelniük kell étrendünkben.
Ajánlott napi adagok
Alapvetően mindnyájunknak ugyanazokra a vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk, egészségünk és jó közérzetünk érdekében. Mivel azonban az egyéni szükségletek az életkor, nem, életmód, foglalkozás szerint különböznek, valamint függenek attól is, mennyi stressznek és fertőzésnek vagyunk kitéve, nincs általános képlet arra, hogy meghatározzuk, kinek miből mennyi kell. Léteznek olyan táblázatok, melyekben szerepelnek az átlagos tápanyagszükségletek, ezek azonban nem megfelelőek. Egyrészt amiatt, ahogyan kiszámították őket, másrészt pedig hiába dolgozzák át őket időről időre, nem tartalmaznak minden tápanyagot, tehát hiányosak. Az ilyen táblázatokat Ajánlott napi adagoknak (RDAi) nevezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás