Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / A vegetarianizmus előnyei és árnyoldalai

A vegetarianizmus előnyei és árnyoldalai

Mielőtt átállnál a vegetáriánus étrend valamelyik formájára, érdemes tájékozódni, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez az életforma, hogy biztos lehess benne: az egészséget választottad.
Aki a vegetarianizmus mellett dönt, az megszabadul az alkohol, a dohányzás és a kávézás rossz szokásáról, és annak minden negatív velejárójától. Nem csak ez van jó hatással az érrendszerre és a vérnyomásra, de a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása is. A növényi rostoknak hála csökken a rák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Mivel a növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak rossz koleszterineket, ezért csökkentik a vér koleszterinszintjét is. Magas vitamin-, magnézium- és káliumtartalmuk miatt védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Antioxidánsban gazdagok, így lassítják a szervezet öregedési folyamatát.
A vegetáriánus étrend követése a húsok teljes elhagyásával jár. Vannak a vegetarianizmusnak olyan fajtái, amelyekben megengedett a tejtermékek és a tojás fogyasztása, ezek kevés hátránnyal járnak. Az állati eredetű élelmiszerektől mentes étkezés esetén – a fehérjék hiánya miatt – leépül az izomtömeg, idősebb korban elindul a csontritkulás, illetve vérszegénység alakul ki. Az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérképzéshez szükséges B12- és D-vitamin szintén csak a húsokban található meg, csak úgy, mint a vas. Ezért a hiánybetegségek kialakulásának megelőzésére a vegetáriánusoknak szigorúan oda kell figyelniük a vitaminok pótlására, hogy az egészséges életmód valóban egészséget jelentsen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás