Kezdőlap / Egészség és fitness / Aktív és passzív pihenés

Aktív és passzív pihenés

„Akkor pihenem magam ki a legjobban, ha alszom. Imádom a tétlenséget.” „Mozgok én eleget otthonfőzés közben.” Sorolhatnánk tovább a hasonló véleményeket.
Sokan azt hiszik, hogy a fáradtság csak alvással, semmittevéssel űzhető el. Ez nem igaz! A munka és a pihenés arányát megfelelően kell szabályozni. Hiszen minden munkavégzés – ha megszakítás nélküli, túlfeszített ütemű – kifárasztja az embert.
A pihenés az az állapot, amelynek során a szervezet a munka és más külső tényezők okozta fáradtságot megszünteti, a munkabírást helyreállítja. Mindenkinek egyformán szüksége van a tétlen (passzív) és a tevékeny (aktív) pihenésre. A tétlenséget pl. az alvás jelenti, ez alapvető biológiai szükségletet elégít ki. De helytelen – s nem is lehet – a fizikai és a pszichikai terhelést tétlen pihenéssel ellensúlyozni. A szellemi kikapcsolódáson sem ;i tétlenséget értjük, hanem a szokásos szellemi tevékenységtől eItérő, más irányú tevékenységet. Ugyanez vonatkozik a fizikai kikapcsolódásra is. A csak passzív – vagyis nem tevékeny – pihenés során a szervezet nem regenerálódik.
„Igen, ez igaz – mondják többen. -De mit csináljunk és hol?”
A rómaiak a bőséges étkezés után ezer lépést tettek meg. Ez kötelező volt, hiszen így kevésbé híztak el. Tisztában vagyunk azzal: nem mindenkinek adatik meg, hogy hasonló módon elégítse ki mozgásigényét. Ha nem is lépegetünk ezerszer, kocogjunk, sétáljunk helyette vagy akár tornásszunk otthon. S mennyi lehetőség van még; csak nem gondolunk rá! Egy tipp: Tévénézés közben ne a fotelben nézzük végig a főműsort, vagy a híreket, hanem egy helyben a tévé előtt kocogva 20 percet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás