Az Atkins diéta

A Dr. Robert C. Atkins által kidolgozott fogyókúrás módszer hatékonysága és főként az egészségre gyakorolt hatása sokak által vitatott téma. Rengetegen hisznek a sikerességében és abban, hogy egészséges is, de legalább ugyanennyien vallanak róla ellenkező nézeteket.
A módszer lényege abban áll, hogy a sokak által hizlalónak vélt zsír helyett – a doktor szerint – a szénhidrátok túlzott fogyasztása a túlsúlyosság fő okozója. Éppen ezért az úgynevezett lowcarb (alacsony szénhidráttartalmú) diéták közé sorolható ez a fogyókúra is.
Az elmélet szerint négy fázison kell keresztül esnie annak, aki fogyni kíván. Az első szakasz általában két hétig tart, ami alatt szinte teljesen meg kell vonni magunktól a szénhidrátot (napi 20 g engedélyezett), és főként fehérjét kell fogyasztani. Ez a legszigorúbb része a diétának, viszont ekkor a legjelentősebb a fogyás mértéke. Ezt követi a második szakasz, amikor a szénhidrát bevitelét növelni kell hetente 5 grammal, ekkor már lassabb a fogyás, de folyamatos. A harmadik szakaszban már heti 10 grammal növelhető az elfogyasztott szénhidrát mennyisége, így lehet kikísérletezni, hogy mi az a mennyiség, aminél még folytatódik a súlyvesztés, mikor stagnál a súlyunk, illetve mikor kezdünk ismét hízni. Minden embernek más az anyagcseréje, ezáltal egységesen nem meghatározható, hogy mennyi szénhidrát elfogyasztása optimális. A negyedik fázis egy életen át tart, mégpedig a megfelelő bevitel megállapítása és megtartása mellett. Dr. Atkins ezzel garantálja, hogy a leadott kilók nem térnek vissza a diéta befejeztével, hiszen azt javasolja, hogy váljon az utolsó szakasz a fogyókúrázó életmódjává, ami a módszer atyja szerint rendkívül egészséges is.
Néhány fontos tudnivaló álljon még itt a teljesség igénye nélkül: a diéta teljes időtartama alatt tilos a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása (kenyér, tésztafélék, cukor), naponta legalább 2 liter folyadékot ajánlott meginni (főként ásványvizet), kávéból csak a koffeinmentes engedélyezett, valamint fontos a rendszeres testedzés is.
Aki ezt a módszert szeretné alkalmazni a fogyáshoz vezető úton, annak érdemes elolvasnia Dr. Atkins könyvét, ami részletesen tartalmazza a szabályokat, leírja a diéta szervezetre gyakorolt hatását, valamint megtalálható benne, hogy melyik ételben mennyi szénhidrát van, receptekkel együtt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply