Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Az Ázsiai haragossikló és az Ibériai rézsikló

Az Ázsiai haragossikló és az Ibériai rézsikló

Ázsiai haragossikló Coluber ravergieri
Jegyei: erőteljes sikló, hosszúkás, a nyaktól jól elhatárolt fejjel; szembogara kerek; testi pikkelyei enyhén ormósak farka hosszú. Teste a szürke különféle árnyalatait öltheti. A fej felső oldalán lévő rajzolat változatos, lehet egészen sötét is. A szemet és a szájszegletet általában sötét sáv köti össze. A hát és az oldal lehet csaknem mintázatlan vagy nagy feketés foltokkal díszített. Hasa világos- vagy sötétszürke, többnyire barnásan foltos. Sok fiatal feje feltűnően mintás, hátukon számos sötét keresztsáv van. A testhossz 100-120 cm.
Elterjedése: Rodosztól Közép-Ázsiáig. Élőhelye: száraz, erősen napsütötte biotópok. Gyéren benőtt görgetegeken, tövises bozóttal tarkított sztyepeken és szinte teljesen kopár pusztaságokban él. A hegyekben 23Q0 m-ig található meg. Életmódja: jórészt nappal tevékeny, igényli a sok napfényt, és figyelemre méltóan fürge. Gyakran 4-5 hónapos téli pihenőt tart. A tavaszi nász után a nőstény június-júliusban 5-10 tojást rak valamely nyirkos helyre, kövek alá, üregekbe vagy fatuskók korhadékába. A fiatalok nagyjából szeptemberben kelnek ki, kezdetben 20-24 cm-esek.
Tápláléka: kisemlősök, madarak és gyíkok. Egyéb: zsákmányát villámgyorsan körbefonja, és fojtással öli meg.

Ibériai rézsikló Coronella girondica
Jegyei: külsőre nagyon hasonlít a rézsiklóra, teste karcsú, feje alig különül el a nyaktól, szeme kicsi, szembogara kerek. pikkelyei simák. Színezete szürke, szürkésbarna vagy okkerszínű, sötét keresztfoltokkal. A szemtől a nyakig sötét csík fut. Hasi oldala sárga, narancsos vagy vörös, sötéten kockás vagy csíkos. Testhossza max. 80 cm.
Elterjedése: Olaszország, Szicília, Dél-Franciaország, az Ibériai-félsziget és Északnyugat-Afrika.
Élőhelye: száraz, meleg tájak: napfényes görgetegek, bokrokkal és lágyszárúakkal benőtt útszegélyek és alig művelt, elgazosodott földek.
Életmódja: túlnyomórészt szürkületkor
és éjjel aktív, de akár a délutáni tűző napsütésben is rá lehet bukkanni. Tápláléka: elsősorban gyíkok, ritkán egerek, ezekre rendszerint rátekeredik, és rnegfojtja őket.
Egyéb: e faj biológiája még alig ismert. Az ibériai rézsikló azonban tojásokkal szaporodik, szemben a „közönséges” rézsiklóval, amely elevenszülő.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Líkiai szalamandra

Jegyei: közepes nagyságú, karcsú szalamandra, kidülledő szemekkel és jól látható fültőmirigyekkel; bőre sima, farka hengeres, …

Hozzászólás