Kezdőlap / Egészség és fitness / Az őszi-téli rosszkedvre csokoládé a megoldás!

Az őszi-téli rosszkedvre csokoládé a megoldás!

Beköszönt az ősz, elmúlnak az utolsó meleg napok és lassan, de biztosan közeledik a tél. Ilyenkor rosszkedvűek és jóval fáradékonyabbak, lassabbak leszünk. Ugye Ön is tapasztalta már ezt? Valószínűleg igen, s az is jellemző, hogy nem tudjuk, ezt mi okozza és mitévők lehetünk. Pedig van megoldás!
A lelassultság és a rossz kedélyállapot okozója a szervezetben lecsökkenő endorfin-szint, mely megszokott velejárója a tél közeledtének. Az endorfin az endorgén opioid peptidek gyűjtőneve, olyan anyagok, melyek kellemes érzést idéznek elő és csillapítják a fájdalmat. Valódi boldogsághormonnak is nevezik őket, és az is egy tény, hogy a sok testmozgás hatására endorfin termelődik szervezetünkben.
Ősszel és télen nincs lehetőség annyi sportolásra, mint nyáron, így más forrásokat kell találni, ahonnan endorfinhoz juthatunk. Bár nem az egyetlen megoldás, egy jó mód, hogy visszanyerjünk valamennyit az endorfinból, a csokoládéfogyasztás. Ez azért van így, mert a csoki, abban pedig a kakaó maga is egy endorfin, olyan anyagot tartalmaz (fenil-etin-amin) melynek bizonyítottan hangulatjavító hatása ismert. A javasolt csokiadag napi 2-3 kocka, lehetőleg étcsokoládé formájában, így nem viszünk be túl sok többletkalóriát.
Valószínűleg sokan vagyunk vele úgy, hogy ősszel és télen a szokásosnál is több csokit kívánunk. Ez nem véletlen, a szervezet tudja, hogy mire van szüksége, így nem csak ebben az esetben, hanem általánosan is igaz, hogy amit megkívánunk, az nem lehet rossz a szervezetnek, az egészségünknek. A több csokoládéfogyasztás nem az akaraterőnk hanyatlását jelzi tehát, hanem fiziológiai okai vannak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás