Kezdőlap / Egészség és fitness / Egészséges étkezés és a kalcium

Egészséges étkezés és a kalcium

A kalcium kulcsfontosságú ahhoz, hogy testünk erős és egészséges maradjon. Alapvető építőanyaga többek között az egészséges csontozatnak mind a nőknél, mind a férfiaknál.
Nekünk is és szervezetünknek is hasznára válik, ha minél több kalciumban gazdag ételt fogyasztunk, és korlátozzuk azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek kalciumot vonnak el a szervezetünkből. Ha nem fogyasztjuk elegendő mennyiségben, az sajnos azt eredményezi, hogy a szervezet ezt a fontos ásványi anyagot a csontokból vonja el más célra (többek közt szükség van hozzá a szívritmus szabályozásához, az idegrendszer egészséges működéséhez is). Ahhoz, hogy a kalcium megtehesse a magáét, elegendő magnéziumra, D- és K-vitaminra is szükségünk van.
A javasolt kalciummennyiség 1000 mg naponta, 50 év felettiek számára pedig 1200 mg. Ha étkezésünk nem biztosítja a kellő mennyiségű D- és K-vitamint, akkor étendkiegészítítő formájában érdemes magunkhoz venni.
Lássuk, mi minden számít jó kalciumforrásnak.
A tejtermékek olyan formában tartalmaznak nagy mennyiségű kalciumot, amely könnyen emészthető és könnyen felszívódik (ha tejérzékenység nem áll fenn). Főbb forrásai a tej, a sajt, a joghurt.
A zöldségek, különösképpen pedig a leveles, zöld színű zöldségek nagyon jó kalciumforrások. Próbáljuk ki a mustár zöldjét, a kelkáposztát, a római salátát, a fejes sajátát, a száras zellert, az édesköményt, a brokkolit, a cukkinit, a zöldbabot, a kelbimbót, a káposztát.
A különböző babfélék is igen gazdagok kalciumban, ilyenek a fekete bab, a fekete szemű bab, a vesebab, a fehér bab.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás