Kezdőlap / Egészség és fitness / Az A vitamin és a cink

Az A vitamin és a cink

A-vitamin
A kísérleti állatokon végzett kutatások azt látszanak igazolni, hogy ez a vitamin rákellenes hatású, mivel vigyáz a hámszövet egészségére. Vigyázni kell azonban vele, mert túlságosan nagy mennyiségben mérgező lehet.
A zsírban oldódó vitaminok közül elsőként azonosították, így A-vitamin lett a gyűjtőneve annak a vegyületcsoportnak, melybe többek között a retinol, retinal és a karotinok tartoznak. Aktív formájában állati szövetekben fordul elő, provitaminként (mint például a béta-karotin) sötétzöld és narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök festékanyagában lelhető fel. Az A-vitamin karotin provitaminjainak felszívódásához epe és zsírok jelenlétére van szükség a belekben, míg az aktív, eleve adott A-vitamin nem ennyire zsírfüggő, s ezáltal jobban fel is szívódik.
Noha erre a vitaminra nincsen hatással a látható fény és a hő, a nap ultraibolya sugarai és az oxidáció lebontja. Éppen ezért nagyon becses az E-vitamin megléte, mivel ez utóbbi feláldozza saját magát, hogy az A-vitamint megvédje (lásd fentebb, az E-vitaminnál).
Sok A-vitamin található a tojásban, a tejben, a bárány májában, a csukamájolajban, az óriási laposhal májának olajában, a tejtermékekben, a sertésvesében, a sárgarépában, a marhahúsban, a makrélában és szardíniakonzervben is.
Cink
Cinket találtak az alfa-makroglobulinban, az immunrendszer egyik fontos fehérjéjében, ezért ésszerű feltételezés, hogy hiánya komolyan károsíthatja az immunrendszert. A cink segít eltakarítani bizonyos mérgező anyagokat a szervezetből, például a gépjárművek kipufogógázaiban is előforduló kadmiumot és ólmot. Másrészt nélkülözhetetlen az egészséges sejtosztódáshoz és sejtműködéshez, vagyis antioxidáns szerepén kívül szerepe van a sejtek védelmében is. A nyomelemek közül tulajdonképpen a cink vesz részt a legtöbb enzimatikus reakcióban.
A cink tejtermékekben, marha- és csirkehúsban, a fehér húsú halakban, valamint a kenyérben fordul elő. Nagyon sokoldalú, értékes tápanyag, ezért legyünk biztosak benne, hogy fogyasztásunk fedezi napi cinkszükségletünket. A körmön feltűnő fehér foltok gyakran cinkhiányt jeleznek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás