Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Barna varangy elterjedése

Barna varangy elterjedése

Az európai békák közül a legnagyobb areálja a gyepi béka mellett a barna varangynak van. E Dél-Spanyolországtól Közép-Svédországig terjedő óriási területen állománysűrűsége valószínűleg sokkal nagyobb, mint a még északabbra felhatoló gyepi békáé. A Földközi-tenger mellékén előfordul végig a Pireneusi-félszigeten, egész Olaszországban, Szicília szigetén, Görögországban, az Égei-tengeri szigeteken és a Balkánon. Hiányzik Krétáról. Szardíniáról. Korzikáról és a Baleár-szigetekről, az északi tundrákról, valamint Írországból. Elterjedése széles, zárt övben húzódik Közép és Észak-Ázsián át egészen Japánig. Megtalálható még Észak-Afrikában is. amely állatföldrajzilag Európához tartozik.
Élőhelye: egy ilyen óriási elterjedési terület szükségszerűen azt is jelenti, hogy a fajnak környezete iránt nincsenek különösebb igényei. Valóban, a barna varangyot a síkságoktól és mély földektől kezdve a 2000 m magas hegyekig megtaláljuk (a közép-ázsiai hegységekben még magasabban is). Természetközeli erdőkben és erdős sztyepeken ugyanúgy előfordul, mint az emberi települések közelében, a kisebb vizek, folyók és lagúnák partján, sőt még az Északi-tenger félig sós parti vizeiben is. A lombos erdők, parkok, bokrosok, szőlőhegyek, puszták, gyümölcsösök és sövények, kő és homokbányák, valamint a nyirkos, könnyen megközelíthető pincék egyaránt megfelelnek a barna varangy számára. Az ilyen, környezetük iránt igénytelen fajokat széles ökológiai igényűnek, tudományos szóval „euryök”-nek nevezzük.
Az ember alakította táj sok esetben nagy számban foglal magába kicsiny vagy egészen apró állóvizeket, amelyek a barna varangy számára kitűnően megfelelnek petézőhelyként, így élettere még jobban kiszélesedett.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bordás gőte

Jegyei: feltűnően erőteljes alkatú gőte, lapos és széles fején kicsiny gombszemekkel, bőre szemölcsös, izmos lábain …

Hozzászólás