Megdöbbentő adat, hogy 1 gramm házipor 15 ezer atkát is tartalmazhat. A közép-európai időjárást figyelembe véve, általában a nyár végén és ősz elején észlelhetjük a legnagyobb koncentrációt, télen viszont csökken a számuk az alacsonyabb nedvességtartalom miatt. Ha mesterségesen növeljük a páratartalmat – mint azt általában javasolni szokták a légúti betegségben …
Érdekel a cikk folytatása? »A háziporatka élőhelye
Régóta ismert tény, hogy a házipor is okozhat hasonló tüneteket, mint a virágpollen. Ezt a megfigyelést már a múlt században leírták orvosi szakfolyóiratokban, de csak az 1960-as években jöttek rá, hogy a hámporban levő atka váltja ki az allergiás reakciót. Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy önmagában a lakáspor nem …
Érdekel a cikk folytatása? »Allergiát okozó anyagok
Azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót okoznak, allergéneknek nevezzük. Néhány kivételtől eltekintve ezek fehérjetermészetű anyagok, és aránylag nagy a molekulasúlyuk. Ez tehát azt jelenti, hogy a tojásallergiánál például nem a tojás egésze vált ki allergiát, hanem a fehérjének vagy a sárgájának bizonyos fehérje-alkotórésze a fehérje szót itt biokémiai értelemben használjuk. …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi az allergia?
Az emberi szervezet védekezőképessége több pilléren nyugszik. Elsőként említsük meg a kül- és baltakarót, mely megvédi a szervezetet a külvilág ingereivel szemben. Itt a legfontosabb szerv a bőr, a légúti és a gyomor-bél nyálkahártya. Gondoljuk csak el, ha ezek a szervek nem lennének, szinte védtelenekké válnánk azzal a megszámlálhatatlanul sok …
Érdekel a cikk folytatása? »Hidegallergia
Manapság egyre gyakoribbak az allergiás megbetegedések. Ez főként a világ „fejlődésének” köszönhető. Az allergia manapság már civilizációs betegségnek számít. Egyik legkülönlegesebb fajtája a hidegallergia. Ez a furcsa betegség abból áll, hogy az érintett személy túlérzékeny a hidegre. Sokáig ugyan nem is hitték, hogy létezik ilyen, pedig van. A betegeken hideg …
Érdekel a cikk folytatása? »Ételallergia
Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás ember szervezete másképp működik, mint az egészséges emberré. Az immunrendszer védi a szervezetet a vírus- és bakteriális fertőzésekkel szemben. Amennyiben az immunrendszer hibásan működik kialakul az ételallergia. A hibás működés esetében az immunrendszer a szervezetbe …
Érdekel a cikk folytatása? »Tojásallergia
Hazánkban a két leggyakoribb allergiát okozó élelmiszer a tej és a tojás. Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszakában megfigyelhető, hiszen az édesanya táplálkozása során az anyatejen keresztül bejut a baba szervezetébe a táplálék. A pici érdekében érdemes megfigyelni, hogy milyen étkek fogyasztása után jelentkezik a panaszok és további kellemetlenségek …
Érdekel a cikk folytatása? »Ételallergia és érzékenység
Az embere többségének az evés jelenti az egyik legtöbb örömforrást. Vannak azonban, akik számára a természet terített asztala időnként jelentős kínokat tartogat. Bizonyos táplálékok kellemetlen mellékhatásokat, sőt akár életveszélyes reakciókat is előidézhetnek. A megoldás terméseztessen az, hogy az ilyen élelmiszereket kiiktatjuk az étrendből, és helyettük más, magas tápértékű, de biztosságos …
Érdekel a cikk folytatása? »Takarítsuk ki magunkat az allergiából
Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, hanem allergia. Az első, amit a tünetek észlelése után tehetünk, hogy jó alaposan kitakarítjuk a lakás minden zeg-zugát. Alapos portalanítást végzünk, hogy közérzetünk is jobb legyen és a tünetek is enyhüljenek. Ugyanis a háziporban rengeteg …
Érdekel a cikk folytatása? »Kecsketejjel a betegségek ellen
A kecske a szegény ember tehene a mondás szerint. Régebben sokan hozzájutottak a kecsketejhez, melynek fogyasztása sok tekintetben előnyösebb a tehéntejjel szemben. Mielőtt felfedezték a forralás nyújtotta kedvező hatásokat, a kecsketej biztos mód volt arra, hogy ne kapják el a TBC-t, amit a kecsketej nem terjeszt, míg a tehéntej igen. …
Érdekel a cikk folytatása? »