Kezdőlap / Tag Archives: betegség (page 43)

Tag Archives: betegség

A szívinfarktusos beteg étrendje

A diéta jellemzője a kálium- és magnézium gazdagság, valamint a nátrium- és zsírszegénység. A betegség első két napjában csak kálium- és magnézium gazdag gyümölcsleveket kap a beteg. A savanykás ízű gyümölcslevek jobban oltják a szomjúságot. A diétát ezután az étrend folyékony-pépes változatával folytatjuk, úgy, hogy kb. 5040 kJ (1200 kcal) …

Érdekel a cikk folytatása? »

Krónikus májgyulladás és májzsugorodás (krónikus hepatitisz és cirrózis) étrendje

A betegség gyógyélelmezésében a fehérje- és szénhidrát gazdag étrendet adjuk. Az étrend energiaértékét 12 600-14 700 kJ (3000-3500 kcal) kell emelni, ha a beteg közben dolgozik is. Az étrendben adjunk 110-140 g fehérjét, ennek felét állati eredetű fehérjéből. Zsírból 1 g-ot adhatunk testsúly kg-onként, de a napi fogyasztás semmi esetre …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vastagbélgyulladás és a bélrenyheség étrendje

Vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) étrendje A diétában fő szempont, hogy a beteg salakszegény táplálékot kapjon. Ez a vékonybélben könnyen felszívódik, és már csak kevés olyan anyag kerül a vastagbélbe, amely ingerelhetné nyálkahártyáját. Az étrend a tápanyagok közül fehérjéket és vitaminokat bőségesen tartalmazzon. A szükséges diéta a zsírszegény étrend rost- és fűszerszegény, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fertőzés terjedési módjai

A járványfolyamat fennmaradásának feltétele, hogy a kórokozó elhagyja a fertőzött szervezetet (a fertőzőforrást), s abból közvetlenül, vagy a külső környezetén át valamilyen alkalmas tényező közvetítésével más élő szervezetbe jusson. A fertőzött szervezetet a kórokozók általában ugyanazon az úton hagyják el, mint amelyiken bejutottak. Ennek megfelelően a kórokozók a légutak váladékaival, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A heveny és az idült bélhurut étrendje

A heveny bélhurut (akut enteritisz) étrendje Heveny bélhurut diétás kezelését 24 órai koplaltatással vezetjük be. Nagy gondot kell fordítani az elveszett folyadék és só pótlására. A beteggel keserű, sós teát itatunk, majd a koplaltatás befejeztével sózott, zsírban szegény levest, nyáklevest, lisztlevest, sós vízben főtt burgonyát adunk. Igen jó hatású a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fekélybetegek étrendje

A fekélybetegek diétájának alapelve részben a kímélet, ezért az étrend folyékony-pépes, illetve rost- és fűszerszegény formáját adjuk, a beteg állapotától függően. Ugyanakkor igen lényeges a szükséges energia-, fehérje-, zsír- és vitaminmennyiség. Régebben az ulkuszbetegség diétás étrendjeit római számokkal jelölték. Így beszéltünk „Ulkusz-I, -II, -III, -IV” diétákról. Az „ Ulkusz-I” diéta …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fertőző betegség jelentésének útja

– Kórházi elkülönítés. A fertőző betegeket vidéken az Országos Mentőszolgálat, Budapesten a KÖJÁL betegszállító gépkocsijain szállítják kórházba. Különleges esetekben betegszállító repülőgépet vesznek igénybe. Közforgalmú járművön nem szabad fertőző beteget szállítani. A szállítás befejezése után a szállító járművet azonnal fertőtlenítik. Feltétlenül kórházban kell elkülöníteni azokat a betegeket, akik olyan betegségben szenvednek, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Önkéntes jelentkezés alapján végezhető védőoltások

Az egészségügyi miniszter engedélyt adhat az eddig felsoroltakon kívül – önkéntes jelentkezés alapján – egyéb védőoltásokra is, ilyenek pl. az influenza elleni és a kullancs encephalitis elleni védőoltások. A védőoltások végrehajtása. A védőoltásokat a KÖJÁL-ok (Közegészségügyi-Járványügyi Állomás) szervezik és irányítják. Az oltásokat elsősorban az anya- és csecsemővédő tanácsadások, gyermekvédelmi intézmények …

Érdekel a cikk folytatása? »

Egészségre nevelés

Igen nagy az egészségügyi intézményekben uralkodó higiénés viszonyok járványügyi jelentősége. A kórházak, rendelőintézetek és az orvosi rendelők higiénés állapota azért fontos különösképpen, mert azokban a higiénés hibák okozta fertőzések beteg embereket veszélyeztetnek, akiknek az ellenálló képessége egyéb betegségük miatt már csökkent. A zsúfoltság elkerülése, a gondos betegápolás, a korszerű higiénés …

Érdekel a cikk folytatása? »