A burgonyára igen kevés ember érzékeny, ezért ez a tápanyag allergiások diétájának egyik alapétele. A gabonafélék termése szintén ritka az allergia, nem szabad összetévesztenünk a búza által okozott gluténérzékenységgel. A glutén a búza egyik fehérje alkotórésze. Néhány betegnél olyan immunreakciót indít be a bélcsatornában, melynek következtében a táplálék felszívódásáért felelős …
Érdekel a cikk folytatása? »Burgonya
A burgonya élelmezési szempontból mondhatnánk azt is, hogy az első helyen áll. Nagyon fontos szerepet tölt be az emberiség élelmiszer-fogyasztásának palettáján. A burgonyát nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Az összes étel palettához kiegészítőként (köretként) vagy betét ételként (tehát bele teszik az alap ételbe) is tálalják. A konyhai sokoldalúságának köszönhetően nagyon …
Érdekel a cikk folytatása? »A burgonya nem is egészségtelen?
A burgonyát, úgy tűnik, igazságtalanul vádolják azzal, hogy hizlaló étel üres kalóriákkal – derül ki Joe Vinson pennsylvaniai kémiaprofesszor kutatásaiból. Jóllehet glikémiás indexe viszonylag magas, a burgonyát tévesen tartják egészségtelennek, sőt tele van olyan fontos tápanyagokkal, amelyek csökkenthetik a túlsúlyt és a magas vérnyomást. A burgonya szót meghallva az emberek …
Érdekel a cikk folytatása? »A burgonya gyógyászati alkalmazása
Egyik legkedveltebb köretünk alapanyagát, a burgonyát nem kizárólag a konyhában hasznosíthatjuk, hanem a népi megfigyelésekre és a tudományos tapasztalatokra alapozva a gyógyászat területén is figyelmet érdemel felhasználása. Akár nyersen, akár főzve, vagy csak a levét felhasználva mindenképpen érdemes figyelmet szentelni jótékony hatásainak. A reszelt, nyers burgonya különösen hatékonyan alkalmazható a …
Érdekel a cikk folytatása? »Bográcsozás
A bográcsban való főzéshez előbb mindent készítsünk elő, mert a bográcsban minden gyorsabban sül és fő, mint lábosban. Ne felejtsünk vizet is odakészíteni, mert egy fél perc késedelem miatt már odaéghet az étel. Bográcsgulyás Hozzávalókat 1/2 kg marhahús (lábszár a legfinomabb) 4 dkg zsír 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma …
Érdekel a cikk folytatása? »Hogyan segíthetünk, ha túl zsíros lett az étel?
Ha túl zsíros lett az étel? • Hűtsük ki az ételt, és a hideg ételről szedjük le a megfagyott zsiradékot. • Gyorsabban távolítható el a felesleges zsír, ha salátaleveleket teszünk az edénybe. De rögtön vegyük ki az ételből, mert a zsír azonnal rárakódik a levelekre. • Ugyanígy járunk el jégkockákkal. …
Érdekel a cikk folytatása? »Gulyás vagy pörkölt?
A gulyásleves és a pörkölt a legismertebb magyar ételeink közé tartozik A pörkölt leve rövid míg a gulyásé mivel a leveles félékhez tartozik hosszú a leve csak ebben különböznek egymástól, az elkészítési módjuk hasonló, mondhatjuk úgyis, hogy édestestvérek. Akár pörköltet akár gulyást készítünk az első lépések azonosak. Mindegyiknél apró kockára, …
Érdekel a cikk folytatása? »Tepsis finomságok
.A tepsiről általában a sütemények jutnak eszünkbe, de ne feledkezünk meg, hogy nagyon sok húsos és zöldséges étel is készül tepsiben.a húsos és zöldséges ételek egytálételként is felszolgálhatók. Azokat a hús, illetve zöldség alapú ételeket, amelyeket sütés kezdetén alufóliával fedjük be, általában a sütés első szakaszában puhára pároljuk, majd ha …
Érdekel a cikk folytatása? »Burgonya allergia
A burgonya allergia ritka, de létező probléma. A burgonya (Solanum tuberosum) a Solanaceae családba tartozik, akárcsak a paradicsom, vagy a padlizsán. Jóllehet a burgonya allergia keveseknél fordul elő, de annál több kellemetlen tünetet válthat ki. A burgonya alapvető élelmiszer a világ számos részén de főleg Amerikában és Európában. Fogyasztjuk főve, …
Érdekel a cikk folytatása? »