Gyógyításában fontos szerep jut a kímélő életmódnak, az izgalmak, a testi és szellemi megerőltetések távol tartásának, a dohányzás mérséklésének. Az étrendi kezelésben elsősorban a zsírfogyasztás csökkentésére, az energiában szegényebb táplálkozásra kell törekedni, ezért energia- és zsírszegény diétát adunk. Az esszenciális zsírsavak biztosítására a zsiradék egy részét helyes növényi olajokban adni …
Érdekel a cikk folytatása? »A szívinfarktuson átesett beteg étrendje
Az étrend nyersanyagait úgy válogatjuk össze, hogy azok sok káliumot és magnéziumot, illetve kevés nátriumot tartalmazzanak. A naponta mintegy 300-500 mg magnéziumot és 3,5-4 g káliumot fogyasszon a beteg, de a nátriumfogyasztása ne emelkedjék lényegesen. Az energiában és zsírban szegényebb diétát a betegeknek kórházi kezelésük után a továbbiakban is tartani …
Érdekel a cikk folytatása? »A szívinfarktusos beteg étrendje
A diéta jellemzője a kálium- és magnézium gazdagság, valamint a nátrium- és zsírszegénység. A betegség első két napjában csak kálium- és magnézium gazdag gyümölcsleveket kap a beteg. A savanykás ízű gyümölcslevek jobban oltják a szomjúságot. A diétát ezután az étrend folyékony-pépes változatával folytatjuk, úgy, hogy kb. 5040 kJ (1200 kcal) …
Érdekel a cikk folytatása? »A heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás étrendje
Heveny hasnyálmirigy-gyulladás (akut pankreatitisz) étrendje A betegség első napjaiban éheztetjük és szomjaztatjuk a beteget. A folyadék és elektrolitszükségletet parenterálisan kell a szervezetbe juttatni. Később hideg teát, gyümölcslevet lehet adni. A 4., 6. naptól szénhidráttáplálás kezdhető el (gyümölcslé, cukros tea, burgonyapüré, teában áztatott keksz, piskóta). A nitrogénegyensúlyt aminosavinfúzióval kell biztosítani. Lassan …
Érdekel a cikk folytatása? »Hasvízkór és májkóma
Hasvízkór (aszcitesz) étrendje Hasvízkór megjelenésekor a konyhasót megvonjuk. A teljes nátriummentesség nehezen oldható meg táplálékaink sótartalma miatt, de veszélyes is volna, mert a sótlan étrendben élő beteg sok esetben nagymértékben étvágytalanná válik, és esetleg hiponatrémiás állapot fejlődik ki. A sóban szegény étrendben naponta fél g sóval ízesíthetjük az ételeket, de …
Érdekel a cikk folytatása? »Krónikus májgyulladás és májzsugorodás (krónikus hepatitisz és cirrózis) étrendje
A betegség gyógyélelmezésében a fehérje- és szénhidrát gazdag étrendet adjuk. Az étrend energiaértékét 12 600-14 700 kJ (3000-3500 kcal) kell emelni, ha a beteg közben dolgozik is. Az étrendben adjunk 110-140 g fehérjét, ennek felét állati eredetű fehérjéből. Zsírból 1 g-ot adhatunk testsúly kg-onként, de a napi fogyasztás semmi esetre …
Érdekel a cikk folytatása? »A heveny májgyulladás (akut hepatitisz) étrendje
A heveny májgyulladásban a diétás kezelés a betegség lefolyásának megfelelően módosul. Az első egy -két nap a szénhidrát gazdag étrend folyékony formáját kapja a beteg. Az étrendben bőven szerepeljenek gyümölcslevek, cukorral ízesített gyümölcsturmixitalok. Az étrend a betegség első hetében a szénhidrát gazdag étrend folyékony-pépes változata. Majd áttérhetünk a fehérje- és …
Érdekel a cikk folytatása? »Vastagbélgyulladás és a bélrenyheség étrendje
Vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) étrendje A diétában fő szempont, hogy a beteg salakszegény táplálékot kapjon. Ez a vékonybélben könnyen felszívódik, és már csak kevés olyan anyag kerül a vastagbélbe, amely ingerelhetné nyálkahártyáját. Az étrend a tápanyagok közül fehérjéket és vitaminokat bőségesen tartalmazzon. A szükséges diéta a zsírszegény étrend rost- és fűszerszegény, …
Érdekel a cikk folytatása? »A fekélybetegek étrendje
A fekélybetegek diétájának alapelve részben a kímélet, ezért az étrend folyékony-pépes, illetve rost- és fűszerszegény formáját adjuk, a beteg állapotától függően. Ugyanakkor igen lényeges a szükséges energia-, fehérje-, zsír- és vitaminmennyiség. Régebben az ulkuszbetegség diétás étrendjeit római számokkal jelölték. Így beszéltünk „Ulkusz-I, -II, -III, -IV” diétákról. Az „ Ulkusz-I” diéta …
Érdekel a cikk folytatása? »