Kezdőlap / Tag Archives: étrend (page 9)

Tag Archives: étrend

A szívinfarktus kockázati tényezői

Nagy-Britanniában a szívkoszorúér- megbetegedés a leggyakoribb oka az elhalálozásoknak; a nők között második helyen áll a gyakorisági listán. Nagy-Britannia férfilakosságából minden harmadik szenved szívkoszorúér-megbetegedésben, minden ötödik pedig szívinfarktusban hal meg. A szívinfarktus okozta elhalálozások teljes számát ötszáz- és nyolcszázezer közöttire becsülik. Az Egyesült Államokban, mely a világelsők között szerepel a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Étrend a szoptatás alatt

Az anyatej az újszülött természetes tápláléka. A kolosztrum (előtej) az a szinte áttetsző híg folyadék, melyet az anya szervezete közvetlenül a szülés után választ ki. Az előtej bőségesen tartalmaz az újszülött betegségekkel szemben ellenálló képességét növelő ellenanyagokat. Csak ezután kezd termelődni az érett, sűrű anyatej, amely akár fél éven át …

Érdekel a cikk folytatása? »

Kismamák egészséges étrendje

Tudományos kutatások szerint már a fogamzást megelőző 3-6 hónapban, valamint a terhesség első néhány hetében követett étrend is jelentősen befolyásolja a magzat fejlődését. A túlzott alkoholfogyasztás például fejlődési rendellenességet okoz, tanácsos tehát mindenféle szeszes italt messze elkerülni a fogamzás előtt, és a terhesség első 12 hetében. Később már napi legfeljebb …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyulladásos bőrbetegségek diétája

A gyulladásos bőrbetegségek összefüggésben vannak a bőr konyhasóforgalmával. A fokozott konyhasótartalom, az erek fokozott áteresztőképessége elősegítik a heveny és idült gyulladások kialakulását és fenntartását. Főképpen a heveny és idült bőrgyulladással járó állapotokban és az ekcémák kezelésében jelentős a konyhasószegény étrend. Bommer négy fokozatból álló só- és fehérjeszegény diétát javasolt a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Szemészeti betegségekben szenvedők étrendje

A szemészeti megbetegedésekhez gyakran társulhat fehérje és vitamin anyagcsere-zavar. Ezeket az elváltozásokat megfelelő étrenddel kedvezően tudjuk befolyásolni. A-vitamin-hiány Az A-vitamin-hiány kötőhártya-kiszáradást, szaruhártya-lágyulást stb. okozhat. Kötőhártya-kiszáradást figyeltek meg A-vitamin-hiányosan táplált csecsemőknél. Ugyancsak ismeretes az A-vitaminózis és a farkasvakság közötti összefüggés. Tejet, tojást, vajat és zöldségféléket nem fogyasztó embereknél egy hónap alatt …

Érdekel a cikk folytatása? »

A terhesség és a szülés utáni étrend

Terhességi vészes hányás étrendje A terhességi vészes hányás esetében (hyperemesis gravidarum) a máj glikogénraktározó képessége zavart, a méregtelenítés tökéletlen. A nagyfokú elektrolit- és folyadékveszteség miatt exszikkózis fejlődhet ki. A táplálkozás akadályozottsága folytán súlyos lefogyás és hipovitaminózis jöhet létre. B6-vitamin csökkenti a hányingert. Ha a beteg inni tud, akkor C-vitamin-dús teákat, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A nefrózisban és a veseelégtelenségben szenvedő betegek étrendje

A nefrózis tünetcsoport étrendje A vese vizeletet nem választ (oligúriás), csökkentenünk kell tehát a folyadékbevitelt, és el kell hagyni a konyhasót. Az étrendet úgy kell összeállítani, hogy az sótlanul és élvezhető legyen. Nagyfokú a fehérjeveszteség, ezért az étrend fehérjében gazdag legyen. A szükséges fehérjemennyiséget sajt, tojásfehérje, túró vagy hús alakjában …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az idült vesegyulladás (krónikus glomerulonefritisz) étrendje

Az idült vesegyulladás étrendi kezelésében a cél kitolni az időpontot, amikor a teljes veseelégtelenség bekövetkezik. Szigorú étrendi megszorítás nem szükséges, mert csökkenti a beteg életkedvét, és amellett hiánytartalmak kifejlődéséhez vezethet. A gyakran javasolt szigorú só- és fehérjementes étrend semmiképp sem helyes. A fehérjét akkor kell megszorítani, ha a maradéknitrogén emelkedett. …

Érdekel a cikk folytatása? »

A magas vérnyomás (hipertónia) étrendje

Az étrendi kezelés a beteg tápláltsági állapotához igazodik. Ha a beteg elhízott, testsúlyfeleslegének leadása a keringést tehermentesíti. Ezért a hipertóniás betegek étrendje általában energia és nátriumszegény. Az ásványi anyagok területén több kísérletet és megfigyelést végeztek a konyhasó használatával kapcsolatban. A kísérleti adatok azt bizonyítják, hogy azoknál a népeknél, akik túl …

Érdekel a cikk folytatása? »