Kezdőlap / Tag Archives: gyümölcs (page 11)

Tag Archives: gyümölcs

A folsav és a DNS-szintézis

A folsavat először az élesztőből sikerült kivonni, ekkor fedezték fel vérszegénység elleni hatását. A folsav a B-komplex egyik tagja, kémiai elnevezése: pteroil-glutaminsav. A folsav érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre és a lúgokra, ezért elővigyázatos főzési eljárásokat kell alkalmazni, hogy ételeinkben elegendő mennyiség maradjon ebből a vitaminból. Hiánya A …

Érdekel a cikk folytatása? »

Multivitamin és fokozott hatású ásványi kiegészítő

Lehet, hogy valakinek csak egy jól kiegyensúlyozott multivitaminra és ásványi kiegészítőre van szüksége. De ugyanez az alapját is képezheti egy kúrának, mely során külön egyedi kiegészítőkkel is megfejelik az illető sajátos igényeihez igazodva. Az okosan kiválasztott multivitamin megfelelő arányban kiegyensúlyozott tápanyagokat tartalmaz, és az ideális döntést jelenti, hacsak az orvos …

Érdekel a cikk folytatása? »

Folyékony, porított vagy aszalt fokhagymát?

A klinikai vizsgálatok során használt fokhagyma persze nem azonos azzal a fokhagymával, amit konyhai használatra vesz az ember, bár hatóanyaguk ugyanaz. A piacon vásárolt fokhagyma szagtalan, átható illata csak akkor szabadul fel, ha kettévágjuk vagy szétmorzsoljuk. A fokhagyma minden sejtjében, más elemek mellett, megtalálható egy aminosav, az alliin, és egy …

Érdekel a cikk folytatása? »

A-vitamin a tökéletes látásért

Az elsőként felfedezett vitamin a látásban betöltött szerepe miatt a szem vitaminjaként ismert. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és mint ilyen a májban raktározódhat. Az ókori Egyiptomban a gyenge látásra gyógymódként nyers májat kellett enni. E tápanyag nélkülözhetetlen a szürkületben való látáshoz, hiánya farkasvakságot okozhat. A fejlődő országokban, ahol az …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mindennapi gondjaink: zsírkérdés

Zsírok szerepe az étrendben Napi energiafelvételünk negyven-hatvan százalékát étrendünk zsírokkal fedezi. A felmérésekből kiviláglik, hogy a kelleténél sokkal több koleszterint és telített zsírt fogyasztunk, melynek nagy része felesleges, hiszen szervezetünk más forrásokból képes koleszterint előállítani, és meg is teszi. Másrészt a szerkezeti zsírok létrehozásához szükségei esszenciális zsírokat a test nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

Béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin alapanyaga, ezért nem is ugyanaz a dolga, mint a vitaminé. A szervezetnek át kell alakítania A-vitaminná, mielőtt hasznát vehetné. A béta-karotin ennek ellenére hatékony pusztítója a szabad gyököknek, ezért fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiséget belőle. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a dohányosok és a sokat …

Érdekel a cikk folytatása? »

„Egészséges emberek”

Mit is értünk pontosan azon, hogy „egészséges”? Ezt a szót túlságosan is gyakran használjuk a betegség hiányának meghatározására. Önnek nincs rákja vagy szívinfarktusa, egyetlen napot sem volt még táppénzen, tehát bizonyára egészséges. Ugyanakkor talán mégis mindig fáradt, kimerültnek érzi magát, egyik náthát a másik után kapja el, kedvetlen, és a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Turmix

Ezt a hűsítő italt sok féle képen el lehet készíteni, és sok mindenből is. A legfinomabb turmixokat friss gyümölcsből lehet csinálni. Sokféle finomságot össze lehet hozni pár perc alatt. Nem elég, hogy egészséges, de még finom italok is. Minden évszakban lehet turmixot csinálni, legyen az tél vagy nyár, minden évszaknak …

Érdekel a cikk folytatása? »

Zöldségek és gyümölcsök szerepe a fogyókúrában

Ezek az ételek a fogyókúrás diéta gerincét képezhetik, majdnem minden fajtájuk fogyasztható, viszont a magas szénhidrát- és energiatartalom miatt a hüvelyesekkel legyünk óvatosabbak. A babból, a borsóból, a lencséből származó szénhidrátok csak lassan emelik a vércukorszintet, glikémiás indexükről kiderült, hogy kifejezetten alacsony. Így ma már nem kell olyan szigorúnak lennünk …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az E vitamin

Ismerve az ezzel a vitaminnal kapcsolatban folytatott kutatások alaposságát, megdöbbentő, hogy csak 1991-ben közölték ajánlott napi adagját. Az alfa-tokoferol, hogy tudományosabb néven is bemutassuk az E-vitamint, egy nagy hatású tápanyag, és társaival együtt létfontosságú szerepe van az általános egészségmegőrzésben. Mint enzimektől független antioxidáns, az alfa-tokoferol nagyon hatékonyan védelmezi a szervezetet, …

Érdekel a cikk folytatása? »