Kezdőlap / Tag Archives: gyümölcs (page 13)

Tag Archives: gyümölcs

Az A- és a C vitamin és a rák

A kutatók úgy találták, hogy az A-vitaminban gazdag ételeket, olyanokat, mint a sötétzöld, leveles zöldségek, a sárgarépa és a sárgabarack, megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend csökkenti a rák kockázatát. Ezek a sötétzöld vagy narancssárga színű zöldségek, illetve gyümölcsök egy bétakarotin nevű növényi festékanyagot tartalmaznak, mely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi a rák?

Az orvostársadalom minden rákot különbözőnek tart, és úgy véli, a rák minden egyes típusa más-más biológiai jelenség. Mivel sokféle rákos sejt létezik, ugyanolyan nagy a lehetséges kezelések száma is. A szakértők szerint ez a szám, a rák típusainak száma, meghaladja a kétszázat is. Richard Peto „A rák okai” című könyvében …

Érdekel a cikk folytatása? »

A rák igenis megelőzhető!

A táplálkozástudomány előrehaladtával a szakértők konszenzusra jutottak abban, hogy a rák az életmóddal összefüggő betegség, tehát megelőzhető. Az étrend és a rákos betegségek összefüggését jó néhány éve gyanítják már. Ez a gondolat onnan ered, hogy sok más étrendi hiánybetegséggel sikerült leszámolni a hiányzó létfontosságú tápanyagok pótlásával. Jó példa erre a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miket nevezünk antioxidánsoknak?

A szabad gyököknek az a híre, hogy ők az ember immunrendszerének „rossz fiúi”,de az élethez rájuk is szükség van, és csak akkor veszélyesek, ha túlságosan sok van belőlük. A csodálatos emberi testnek olyan védelmi rendszere van, mely egy egészséges testben képes kordában tartani a szabad gyököket – bár negyven év …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az immunrendszer és az AIDS

Az emberi immunrendszer a véráramban található. Fehérvérsejtjeink hordozzák vérünkben azokat a harcosokat, melyek megvédenek minket a bacilusok, baktériumok és vírusok támadásaitól. Ezeket a harcosokat a test véderejében betöltött különleges képességeik és feladataik alapján további alcsoportokra bonthatjuk. A T-limfociták vagy T-sejtek, például közelharcba bocsátkoznak a betolakodó vírusokkal. A B-limfociták igen hatékony …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi az az autoimmunitás?

A csecsemőmirigyben van az az adatbázis, mely tárolja az összes információt, és értesíti az immunrendszer mikrohadseregének megfelelő tagjait, mikor lendüljenek támadásba, és – ártalmatlan idegen anyagok esetén – mikor ne támadjanak. Mint minden bonyolult rendszer esetében, a hibás működés komoly következményekkel jár. Éppen ezért nagyon fontos biztosítani, hogy az immunrendszer …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fagyi, a nyár jeges kedvence

Ilyenkor púpozott tölcséreket, a belvárosi teraszok napernyői alatt elegáns üvegkelyhekből is sokan kanalazzák a gyümölcsökkel, öntetekkel, tejszínhabbal díszített fagyi csodákat. „Már az ókori görögök is…” – szokták kezdeni a tudománytörténeti munkákat, de ez a fagyira nem igaz, hiszen annak története még régebbre nyúlik vissza: a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyümölcs- és zöldségallergiák

Ha valaki latex- vagy pollenallergiában szenved, megvan az esélye rá, hogy egyes zöldségekre, gyümölcsökre, fűszerekre is hasonlóan, allergiával reagál a szervezete. Ezt a jelenséget keresztreakciónak nevezzük, és az oka az, hogy bizonyos, még rendszertanilag egymástól távol álló növények fehérjéinek szerkezete nagy fokú hasonlóságot mutathat. Ami még szokatlan ebben a jelenségben, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás(hipertónia) rendszerint nem kísérik tünetek. Sokan, akik ritkán járnak orvoshoz, és otthon nem mérik a vérnyomásukat, évekig sem szereznek tudomást az állapotukról. Nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak: a magas várnyomás a szélütés (stroke) leggyakoribb előidézője, hogy az infarktusnak és a veseelégtelenségnek is az egyik fő oka. Mindezek mellett …

Érdekel a cikk folytatása? »

Oxidatív stressz

Szabad gyökök a stressz előidézője lehet, mégis a szükséges rosszakÍme egy rövid hír, amelytől elakadhat a lélegzetünk: az oxigén káros. Persze nem élhetünk nélküle, hisz testünk összes sejtjének szüksége van rá az anyagcseréhez és az energiatermeléshez. Ám a belélegzett oxigén 1-3 százaléka sohasem ég el, hanem reakcióba lép a szervezetben természetes körülmények …

Érdekel a cikk folytatása? »