A növényi forrásokból származó béta-karotint néha az A vitamin provitaminjának nevezik. Megtalálható a növényi ételekben, és lényegében két, végeinél egymáshoz kapcsolódó A-vitaminmolekula alkotja. Ez a tápanyag a sárga vagy narancssárga festékanyagban található meg, melyet sok gyümölcs és zöldség tartalmaz. Az emberi szervezet könnyeit átalakítja a béta-karotint A-vitaminná. Már 1830-ban elkülönítették …
Érdekel a cikk folytatása? »2 hét, mínusz 5 kg a Berry-diétával
A Berry-diéta az apró, bogyós gyümölcsök erejére épít, hiszen ezek igazán hatékonyak, ha zsírégetésről van szó. És sok diétával ellentétben nem csak kiegészítőként használja ezeket a gyümölcsöket az étkezésekhez, hanem az egész diéta erre épül. És hogy minek köszönhetik erejüket? Elsősorban a bennük található rengeteg antioxidánsnak, a gyümölcsök közül a …
Érdekel a cikk folytatása? »D-vitamin (kalciferol) és az angolkór
Ennek a fontos, zsírban oldódó vitaminnak két fő változata van – a D2-Vitamin és a D3-vitamin. A D3-vitamin (kolekalciferol) a bőrben lerakódott koleszterinből alakul ki a napfény hatására, és állati májakból sajtolt olajokban is megtalálható. A D2-vitamin (ergokalciferol) a vitamin vegetáriánus változata, mely az ergoszteron nevű elővitaminból keletkezik ibolyántúli fény …
Érdekel a cikk folytatása? »„Kiegyensúlyozott étrend”
Általános nézet szerint minden szükséges vitamint megkaphatunk, ha kiegyensúlyozott étrenden élünk. De milyen is a kiegyensúlyozott étrend? Valóban annyira egyszerű és kézenfekvő követni? A definíció szerint az a kiegyensúlyozott étrend, mely megfelelő arányban biztosítja a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot. Minden ételben más-más mennyiségű tápanyag található. A modern nyugati konyha …
Érdekel a cikk folytatása? »A vegetarianizmus eredete
Ha létezik a vegetáriánusok számára kedvező hely, akkor India biztosan ilyen, e szubkontinens ugyanis tobzódik a hús nélküli ételekben, a kizárólag növényi alapanyagokból készített fogások sokszínűsége valósággal meghökkentő, annak ellenére, hogy az általános hiedelemmel ellentétben nem minden hindu veti meg a húst. A vallásos hinduk azonban tojást, sőt tejterméket sem …
Érdekel a cikk folytatása? »Az étrend és az egészség kapcsolata
A tudósok felfigyeltek az összefüggésre az egészség és bizonyos fajta étrendek között. Például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előkelő helyen szerepel a világranglistán a szívelégtelenségekből eredő elhalálozások számát tekintve. Az étrend mindkét országban nagymértékben finomított, és tele van feldolgozott, magas zsírtartalmú élelmiszerekkel, olyanokkal, mint a hamburgerek, sajtburgerek, hasábkrumplik, tejtermékek és …
Érdekel a cikk folytatása? »Együnk élvezettel
Az étkezés alapvető létszükséglet, testi-lelki egyensúlyunk megteremtésének eszköze. Természetesen örömforrás is. A feng shui ebben az esetben is a harmóniára fekteti a hangsúlyt, tanácsait érdemes megfogadnunk. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy étrendünk összeállításánál figyeljünk arra, melyik elemhez tartoznak a különféle élelmiszerek. Az 5 elem: föld, fém, tűz, víz, fa. …
Érdekel a cikk folytatása? »Spenót diéta
Amennyiben pontosan betartjuk az előírásokat, úgy 1 hét alatt 10 kg-t adhatunk le. A diétával olyan anyagcsere folyamatok zajlanak le bennünk, hogy 3 évig nem szedjük vissza a súlyt. A diéta alatt az alkohol fogyasztása bármilyen formában TILOS! Kapcsolódó fórumok:antihisztaminos krémekhidegrázás láz nélkülizomlazító tablettaizomlazító gyógyszerekspenót fagyasztása télirehidegrázás okai láz nélküluborka …
Érdekel a cikk folytatása? »Fogamzás előtti táplálkozás
A kutatások azt mutatják, hogy mindaz, amit a fogamzás előtt eszik az ember, hatással lesz a születendő gyermekre is. Michael Crawford professzor tekintélyes mennyiségű vizsgálatot végzett a fogamzás előtti táplálkozás és annak a születendő gyermekre tett hatása terén. 1990-ben Hackneyben megalapították az Agykémiai és Emberi Táplálkozástani Intézetet, és az ott …
Érdekel a cikk folytatása? »Kobalamin, mint a vérszegénység vitaminja
A B12-vitamin kobaltartalma miatt kapta a kobalamin nevet. Ez is a vízben oldódó B-komplex tagja, néha úgy emlegetik, mint a „vérszegénység elleni vitamint”, mivel képes megelőzni a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) kialakulását. Felszívódása a bélnedvek „belső tényezőjeként” ismeri vegyület jelenlétének függvénye. Szabadon oldódik a vízben, ezért főzés során elvész. Érzékeny …
Érdekel a cikk folytatása? »