Nyáron, nagy melegben készítsünk parfét. (Ezt természetesen csak a hűtőszekrény mélyhűtő részében lehet készíteni.) A parfé alapja a tejszínhab, amit különbözőképpen ízesíthetünk. Húsz dkg felvert tejszínhabba teszünk 6 dkg porcukrot, és tovább verjük, majd belekeverjük az ízesítőanyagokat, amelyek lehet: 6-7 dkg áttört gyümölcs, pl. eper, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, vagy …
Érdekel a cikk folytatása? »A kávé termesztése
Bizonyára kevesen gondolnák, de a kávé művelése mindössze 500 éves múltra tekint vissza. De ennek ellenére a megjelenése után gyorsan nagy népszerűségre tett szert, és ennek köszönhetően villámgyorsan elterjedt. És mivel nem voltak hagyományai a termesztésének, minden nemzet, minden kultúra maga találta ki a kávéművelés mikéntjét. Ez a franciáknak (Elzász …
Érdekel a cikk folytatása? »Hogyan hat a kávé és a tea?
A forró víz több más anyag mellett alkaloidokat old ki a kávéból és a teafűből. Az alkaloidok növényi anyagok, amelyek befolyásolják az agy és a gerincvelő működését. Túladagolva mérgezőek. Alkaloid például az atropin, a kinin, a heroin, a morfium, a nikotin. A kávé és a tea egyik alkaloidja a koffein. …
Érdekel a cikk folytatása? »A kávé és a sporttevékenységek
A kávé a legismertebb élénkítő, teljesítményfokozó ital. Egy 2006-os felmérés szerint, amit futókon végeztek, kb. 3,5 dl kávé elfogyasztása után egy nyolc kilométeres futótávon átlagosan 1,2%-al növekedett a futók teljesítménye, ami jelentősnek mondható. A felmérést a Journal of Sports Science végezte, a felmérésben részvevő sportolók átlag 65 kg testsúllyal rendelkeztek. …
Érdekel a cikk folytatása? »Milyen a jó a kávé?
A válasz egyszerű lehet: amit szeretünk. A köztudatban az terjedt el, hogy a kávébabból főzött kávé az „igazi” kávé, a porból főzött pedig a „műkávé”. Mégis mindkettő fajt ugyanazt tartalmazza, de az embereknek sokszor rossz tapasztalata van az instant kávékkal kapcsolatban, főleg minőségi szempontból. Sok helyen pótkávéból, kávékeverékből állítják össze. …
Érdekel a cikk folytatása? »A kávé pozitív és negatív hatásai
Akik nap, mint nap kávéznak, azok esküdni mernek rá, hogy a kávé a legkiválóbb élénkítő szer, ami nélkül el sem tudják indítani a napjukat. Az orvosok viszont azt állítják, hogy ez az illatos fekete ital egészségtelen. Nézzük, melyik oldal mellett milyen érvek szólnak. A kávé számtalan pozitív élettani hatással bír. …
Érdekel a cikk folytatása? »Az ördög itala, egy kis kávétörténelem
A keserű ízű, fekete színű és égett szagú ital ivásának hírét és szokását Euróba a Közel-Keletet és Afrikát megjárt utazók hozták meg. „A kavehanákban (kávéház) furcsa zenét játszanak, hogy eltereljék a figyelmet, míg a sötét lét magukba döntik. Az ital gőze a fejbe szállva felizgat és álmatlanságot okoz.” A keresztény …
Érdekel a cikk folytatása? »Mivel kínáljuk a kávét?
A kávé magában is finom, de sokféle íz létezik, amivel még élvezetesebbé tehetjük. A legtöbben tejjel és tejszínnel fogyasztják, ezek a kávé savtartamát csökkentve még inkább kiemelik a zamatot. Vegyük sorra, hogy mi mindent ihatunk a kávé mellé, ha egy borús délután fel szeretnénk dobni magunkat valamivel! A hagyományos módszerrel …
Érdekel a cikk folytatása? »Kávé – ürülékből
Sok helyen termesztenek kávébabot, így a kávék többsége nem számít kuriózumnak. Persze így is akadnak olyanok, melyek a legkritikusabb kávészakértőket is ámulatba ejtik és valódi kávékülönlegességnek számítanak. Ezeket a kávékat nem a kávébabok termesztésének helye teszi egyedivé, hanem annak a módja, ahogy elkészítik. Kopi Luwak. Ezt a nevet viseli a …
Érdekel a cikk folytatása? »A kávé jótékony hatásai
Ha a kávéról, a kávézásról esik szó, a legtöbb embernek a koffein frissítő, álmosságot elűző hatása jut eszébe (hiszen növeli a pulzusszámot, fokozza a szívműködést), de emellett egyes kutatások szerint a sportolás előtt fogyasztott kávé csökkenti az izomfájdalmakat, az esetleges izomlázat. De természetesen a sok helyen olvasható káros hatások: szívritmuszavar, …
Érdekel a cikk folytatása? »