Szívinfarktus akkor következik be, amikor a szívbe vezető valamelyik ütőérben vérrög alakul ki. A vérrögöket az egymáshoz tapadó vérlemezek hozzák létre, majd ebbe a hálószerű, fibrinnek nevezett anyagba beleragadnak a vörösvértestek is. A vérlemezek apró vértestek, melyek a véralvadás sebességét szabályozzák. A magas koleszterinszint, a dohányzás és számos más tényező …
Érdekel a cikk folytatása? »Az eszkimók és a halolajok
A halolajok omega-3 tartalmának jelentőségét két dán tudós, John Dyerberg és Hans Bang fedezte fel, amikor 1976-ban dr. Hugh Sinclair kíséretében Grönlandra utaztak, Dr. Sinclair volt az a táplálkozással foglalkozó biokémikus, aki először állapította meg, hogy az eszkimók vérkoleszterin szintje nagyon alacsony, annak ellenére, hogy az ő étrendjükben szerepel a …
Érdekel a cikk folytatása? »A védtelen szövet
Miért fehérnép a „női nem”? – kérdezik többen, általában férfiak. E kifejezés feltehetőleg összefügg a fehér színnel, amely mindig különösen tisztelt szín volt, az ártatlanság s a gyöngédség színe. A szép nem színe a fehér, ezért fehérnép. Fehér a ruhája, a bőre. Szegény férfiak eléggé háttérbe szorultak e téren. Ma …
Érdekel a cikk folytatása? »A halolaj gyógyító ereje
A halolajok alkalmazása reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében láthatóan enyhítette a megdagadt és érzékeny ízületek okozta tüneteket, a reggeli merevséget és a fájdalmat. Hatása vélhetően a B4-leukotrin és az 1-interleukin nevű molekulák termelésének visszafogásán alapszik – ezek a vegyületek okozzák a reumás ízületi gyulladással együttjáró étvágytalanságot, és a porckorongok …
Érdekel a cikk folytatása? »Felmérések a megfelelő ásványianyag- és vitaminszintekről
A legfrissebb felmérések szerint a brit népesség valószínűleg nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hiába hiszik azt, hogy kiegyensúlyozott étrenden élnek. Az egyik felmérésbe olyanokat vontak be, akik táplálkozási szakemberektől folyamatosan kaptak személyre szóló tanácsokat a helyes étkezési szokásokról. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a …
Érdekel a cikk folytatása? »Kolin és inozit
E két vegyületet, a kolint és az inozitot, néha a tágabb értelemben vett B-vitaminkomplex összetevők közé sorolják, noha valójában nem igazi vitaminok, hiszen a szervezet maga is elő tudja állítani őket. Mi a hatásuk? Mind a kolin, mind az inozitol különféle foszfolipidek – a sejtfal alkotó elemeinek – összetevői. Ezenkívül …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi a vitaminok és az ásványi anyagok szerepe?
A mikrotápanyagok nem tartalmaznak kalóriákat, nem adnak energiát – ez a makrotápanyagok dolga. Ez utóbbiak energiája azonban nem szabadulhat fel, csak a mikrotápanyagok jelenlétében. Mindez azért van, mert az enzimek, a biológiai folyamatok lezajlását engedélyező szerves katalizátorok, részben vitaminokból és ásványi anyagokból alakulnak ki. A vitaminokat ezért is hívják néha …
Érdekel a cikk folytatása? »A halolaj és az egészség
A halakban az alábbi omega-3 zsírsavak találhatók: ekozapentánsav (EPA), dokozapentánsav (DHA) és dokozahexánsav (DHA). Az omega-3 zsírsavakról kiderült, hogy képesek csökkenteni egy másik zsírfajta, a trigliceridek, arányát a szervezetben. Ez utóbbi zsírok magas szintje meggátolja a szervezet vérröglebontó képességét, ezért egyike a szívinfarktus rizikófaktorainak. Az eszkimó történet ebben az összefüggésben …
Érdekel a cikk folytatása? »Bio vagy nem bio?
Ideális körülmények között egy tökéletes gyógyszer-molekulának bármiféle mellékhatás nélkül illenék kifejteni hatását. Ilyen tökéletes molekula persze nem létezik, de lehetőség szerint jobb a legkevésbé tökéletlent választani. Az orthomolekulák pedig kevésbé tökéletlenek, mint a xenobiotikumok. Ahogy azonban a vitaminterápiák kezdtek egyre népszerűbbek lenni, a tömegtájékoztatás azonnal hangot adott a xenobiotikumokat használó …
Érdekel a cikk folytatása? »A folsav és a DNS-szintézis
A folsavat először az élesztőből sikerült kivonni, ekkor fedezték fel vérszegénység elleni hatását. A folsav a B-komplex egyik tagja, kémiai elnevezése: pteroil-glutaminsav. A folsav érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre és a lúgokra, ezért elővigyázatos főzési eljárásokat kell alkalmazni, hogy ételeinkben elegendő mennyiség maradjon ebből a vitaminból. Hiánya A …
Érdekel a cikk folytatása? »