Kezdőlap / Egészség és fitness / Felmérések a megfelelő ásványianyag- és vitaminszintekről

Felmérések a megfelelő ásványianyag- és vitaminszintekről

A legfrissebb felmérések szerint a brit népesség valószínűleg nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hiába hiszik azt, hogy kiegyensúlyozott étrenden élnek.
Az egyik felmérésbe olyanokat vontak be, akik táplálkozási szakemberektől folyamatosan kaptak személyre szóló tanácsokat a helyes étkezési szokásokról. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a vizsgált egyének szakértő irányítást kaptak, azt gondolná az ember, kielégítő mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztottak. Ennek ellenére minden vizsgált tápanyag esetében előfordultak olyan személyek, akik nem érték el az ajánlott napi adagot. A hiányok általában a nők esetében voltak nagyobbak, mivel ők rendszerint kevesebbet ettek.
Kiderült, hogy ásványi anyagok és vitaminok terén még a kórházi koszt is hagyott maga után kívánnivalókat. Különösen a korosabb betegek sínylették meg ezt, akik egyébként is rosszabb étvágyúak. Egy B-vitaminfogyasztást vizsgáló kutatás kiderítette, hogy az idősebbek olyan ételeket választottak, melyek, még akkor is csak a felét fedezték volna a B6-vitamin általában javasolt mennyiségének, ha mindet el is fogyasztották volna, a folsavénak pedig csupán az egyharmadát. Alacsony szinteket állapítottak meg más B-vitaminfajták esetében is.
Az étrend-kiegészítés leghathatósabb támogatását azok a dietetikai elemzések jelentik, melyek időről időre kimutatják: egyes emberek étrendjéből hiányoznak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok. Egy felmérés a brit felnőttek étrendéről és táplálkozásáról5 azt tanúsítja, hogy bár az Egyesült Királyság népességének átlagos ásványi anyag- és vitaminfogyasztása rendszerint megfelelő, a népesség jelentős számú csoportja a szükségesnél kevesebb mikrotápanyagot fogyaszt. E tanulmány szerint a huszonöt és harmincnégy év közötti brit nők 2,5 százaléka csak legfeljebb 11,8 mg C-vitamint fogyaszt naponta. Pedig ennek a korcsoportnak 40 mg lenne az ajánlott érték. Ez azt jelenti, hogy mintegy 700 000 asszony tulajdonképpen kóros C-vitaminhiányban szenved!
Sok más tápanyagról létezik hasonló statisztika. Mint már rámutattunk, sok esetben inkább a nők jutnak kevesebb vitaminhoz, illetve ásványi anyaghoz, de előfordulnak esetek, ahol a teljes népesség (mind a férfiak, mind a nők) 2,5 százaléka kevesebbet fogyaszt az ajánlott napi adagnál. Lehet, hogy ez a szám nem tűnik magasnak, ténylegesen azonban nem jelent mást, mint hogy 1,4 millió brit állampolgár étrendjéből hiányzik egy vagy több tápanyag.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás