Kezdőlap / Egészség és fitness / Kolin és inozit

Kolin és inozit

E két vegyületet, a kolint és az inozitot, néha a tágabb értelemben vett B-vitaminkomplex összetevők közé sorolják, noha valójában nem igazi vitaminok, hiszen a szervezet maga is elő tudja állítani őket.
Mi a hatásuk?
Mind a kolin, mind az inozitol különféle foszfolipidek – a sejtfal alkotó elemeinek – összetevői. Ezenkívül mindkettő erősen lipotróf vegyület, egyebek között segítenek megakadályozni a zsír elszivárgását a májból. A kolin serkenti a lecitintermelést, továbbá az acetilkolin nevű neurotranszmitter vegyület egyik alkotóeleme – ez a vegyület alapvető fontosságú az idegimpulzusok terjedéséhez. Az inozit feladata, hogy a sejtek bizonyos ingerekre, köztük az idegi impulzusokra adott válaszát közvetítse. Ezenkívül nagy számban megtalálható a férfiak szaporítószerveiben, különösen az ondóban.
A tápanyag-kiegészítés okai
A kiegészítőként használt kolin és inozit „kitakarítja” a szervezetből a lerakódott vagy a vérben keringő lipideket. Különösen azoknak használ a kolin és az inozit, akiknek zsíros a májuk, vagy elmeszesedett területek vannak érfalaikon. Sem a kolin, sem az inozit nem alkalmas fogyókúrázás céljára.
Mennyire biztonságosak?
Az inozitnak mind ez ideig nem ismeretes semmilyen mérgező hatása. A kolin is nagyon biztonságos, de igen nagy adagok hatására a bőr és a lehelet halszagú lehet. Néhány vizsgálat megállapította, hogy a kolin, napi néhány grammos adagokban, súlyosbítja a depressziót.
Hatásuk más vegyületekkel együtt
Sem a kolinnak, sem az inozitnak nincs ismert ellenjavallata, vagy más szerekre kifejtett hatása.
A tápanyag-kiegészítés okai
Amellett, hogy elemi összetevőként szinte minden multivitaminos kiegészítőben szerepel, a PABA legfontosabb elismert haszna a vitilago gyógyításában áll. (E betegségre a bőr festékanyagának eltűnése jellemző.)
A PABA-t alkalmazzák még bőrkeményedés (scleroderma) és bőrfarkas (lupus erythematosus) – egy másik súlyos bőrbetegség – kezelésére. A fenti panaszokra a klinikai kísérletek során használt adagok azonban rendkívül nagyok voltak, ekkora mennyiséget nem szabad otthon bevenni.
A PABA-t külsőleg is alkalmazzák, a napsugárzás káros hatásai ellen, de nincs olyan bizonyíték, mely alapján ki lehetne jelenteni, hogy ugyanerre a célra belsőleg is megfelelne.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás