Egyre inkább pszichikai okokra vezetik vissza az elhízást, és a diéta tekintetében megegyeznek abban, hogy a nyers élelmiszerek, saláták, zöldségek, a kevés zsír, nagyon kevés szénhidrát, a szénhidrát kalóriáknak fehérjével történő helyettesítése célravezető. Azonban túlzottan sematikusan gondolkodunk a kalóriákat illetően. Vegyük például a zsírt. Zsír és zsír között nagyon nagy …
Érdekel a cikk folytatása? »Évszakra bontott táplálkozás
Egészséges táplálkozásról folyamatosan hallunk, ha akarjuk, ha nem. Mindenki tudja, hogy a zsír rossz, a zöldség jó, pedig ez nem is igaz, vagy legalább is nem így. Elfelejtik mondani ugyanis a táplálkozással foglalkozó dietetikusok, hogy a szervezetnek szüksége van mindenre, nem lehet elvenni tőle a zsírt, a húst, a zöldségeket, …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi történik szervezetünkben a fogyókúra során?
Mivel kevesebb energiát kap, szervezetünk elkezdi az elraktározott saját zsiradékát felélni. Nemkívánatos jelenség, hogy szervezetünk izomzata is megsínyli a fogyókúrát. Az izomzat is energiát fogyaszt, s ha nem jut hozzá megfelelő minőségben és mennyiségben, akkor elkezd leépülni. Továbbá vitaminokra is szüksége van az izomzatnak, s ha ehhez kisebb mennyiségben jut, …
Érdekel a cikk folytatása? »K-vitamin
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek másik gyakran használatos neve: a fillokinon (filum=levél). Két formáját különböztetjük meg: a K1 és a K2-vitamint. A K1 vitamint a zöld növények szintetizálják, a K2.vitamint pedig a baktériumok termelik, amely a vastagbélben termelődik. A K-vitamin a véralvadáshoz és az alvási faktorok képzéséhez szükséges. Elősegíti …
Érdekel a cikk folytatása? »Viselkedés (behavioral) terápia
A viselkedésterápia lényegében az elhízottak életmódjának, táplálkozási szokásainak megváltoztatását jelenti. Ebbe beletartozik a helytelen életmód és étrendi szokások felderítése, az ezekről való leszoktatás és helyettesítésük egészséges, az eredményes fogyókúrához vezető eredményes módszerekkel. Ez a tevékenység kétségtelenül jóval időigényesebb, mint a csak diétás előírások, azonban – főleg az elért testsúlycsökkenés fenntartásában …
Érdekel a cikk folytatása? »Vércsoport diéta
Különböző kutatások azt támasztják alá, hogy a vércsoport szerinti táplálkozás hatással van az emésztésre. Alapvetően nem fogyókúrás célokat szolgál, hanem az egészséges táplálkozással van összefüggésben, és egy olyan étrend kialakítását segíti, amelyben vércsoportunk meghatározza, hogy mit ajánlott, mit tilos fogyasztani, és melyek azok az élelmiszerek, amelyek semlegesek, továbbá, hogy melyek …
Érdekel a cikk folytatása? »A mozgás hatékonyságának növelése megfelelő táplálkozással
A diéta mellett fontos, hogy a mindennapi életünk részévé váljon a rendszeres mozgás is, hisz ezáltal sokkal hatékonyabb súlycsökkenés érhető el, illetve a rendszeres mozgás jótékony hatással van az egészségre is, általa nemcsak csökken testünk súlya, de formálódik is. De ugyanúgy, ahogy a diéta hatékonyságát fokozhatjuk a mozgással, úgy ez …
Érdekel a cikk folytatása? »A muslica
Igazán érdekes lényeg ezek a muslicák, vagyis az ecet – vagy gyümölcslegyek. Nincsenek sehol egészen addig, amíg valamilyen gyümölcs nem kerül a lakásba. Utána viszont, nincs menekvés. Honnan jelennek meg csak úgy, szinte a semmiből, egyik pillanatról a másikra? És utána hova tűnnek? Még a tudósoknak is némi fejtörést okoz …
Érdekel a cikk folytatása? »A kutya gyomra
Nyeléskor a falat először a garatba kerül, majd innen a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut. A táplálék és a levegő útja a garatban keresztezi egymást. Megakadályozandó a félrenyelést a gégefedő minden nyeléskor lezárja a légcső bejáratát. A falatot a nyelőcső izomzatának hullámzó mozgása továbbítja a gyomorba, itt kezdődik a tápanyagok …
Érdekel a cikk folytatása? »A kutya táplálkozása
A kutya által elfogyasztott táplálék növényekből és állati fehérjékből áll. A tápanyagok az emésztés során építőelemeikre esnek szét, ilyen formában már képesek a bélfalon át felszívódni, és be tudnak kapcsolódni a szervezet anyagcsere-folyamataiba. Kivételt képeznek a vitaminok és az ásványi anyagok, melyek az emésztés és a felszívódás során megőrzik eredeti …
Érdekel a cikk folytatása? »