Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Évszakra bontott táplálkozás

Évszakra bontott táplálkozás

Egészséges táplálkozásról folyamatosan hallunk, ha akarjuk, ha nem. Mindenki tudja, hogy a zsír rossz, a zöldség jó, pedig ez nem is igaz, vagy legalább is nem így. Elfelejtik mondani ugyanis a táplálkozással foglalkozó dietetikusok, hogy a szervezetnek szüksége van mindenre, nem lehet elvenni tőle a zsírt, a húst, a zöldségeket, a gyümölcsöket, semmit. Mindent mértékletességgel, és figyelemmel kell és szabad fogyasztani. Az évszaknak megfelelő táplálkozás a legjobb megoldás, ami jellemző volt az 50-60 évvel ezelőtt élőkre, ahol a súlyproblémák nagyon ritkák voltak. Tavasszal a méregtelenítés időszakában, rengeteg folyadékot kell fogyasztanunk, ekkor ették régen a füstölt, a pácolt ételeket. Nem hiába esik a húsvét, és a 40 napi böjt erre az időszakra, ugyanis, ekkor a szervezetből és az éléskamrából is kiürítették a húst, és annak maradványait. Ekkor sok tojást, tésztaféléket kell fogyasztanunk, és rengeteg D-vitamin termelődik a szervezetünkben. A fodormenta növény, ekkor már szedhető és teának kiváló. Nyáron érnek a magas tartalmú, piros gyümölcsök, melyekben az A- és C-vitamin mennyisége jelentős, illetve antioxidáns tartalmú. Ebben sz időszakban kell szárnyasokat, halakat, friss zöldségeket fogyasztani. Ekkor vesszük magunkhoz a B-vitaminokat és az E-vitamint. A kamillavirágzat, a cickafark, és csalánlevelek ekkor gyűjthetőek. Nyáron történnek a befőzések, melyek télre válnak tökéletes csemegévé, megőrizve ezzel a vitamintartalmukat. Nyár végén és ősz elején érnek a bogyós gyümölcsök, melyek szintén jelentős vitaminkészlettel bírnak. Összel a betakarításkor, a gabona, a kukorica és a savasabb gyümölcsök kerülnek előtérbe. Ekkor történtek a disznóölések, vagyis a sertés hús fogyasztás időszakának is nevezhetjük. A szüretelések során a must, és később a bor jelentős mennyiségű vitamint és antioxidánt tartalmaz. A legfontosabb növény ősszel a csipkebogyó, mely teának kitűnő, és immunrendszer védő anyagokat tartalmaz, szintén ekkor gyűjthető. Télen pedig, a zsír, a befőttek, a gyógynövények kerülnek előtérbe, ekkor kezdtek régen szalonnát, kolbászt és füstölt húsokat enni. Ne feledkezzünk meg az ekkorra már összeérett borról, és jelentős E-vitamin tartalmáról, antioxidáns hatásáról. Ha a XXI. századi emberek is követik ezt az évszaknak megfelelő táplálkozást, akkor nem kell lemondani semmi finomságról, és mégis egészségesen étkezünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply