Ki ne ismerné Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin feltalálójának nevét? Pontosabban nem is feltalálója volt Ő ennek az értékes vegyületnek, hanem felfedezője, hiszen addig is tudtak róla, csak kivonni nem tudták nagyobb mennyiségben. Azonban vajmi kevesen tudják azt, hogy milyen érdekesnek mondható körülmények között jött rá a fő tartalmazó növényre. A …
Érdekel a cikk folytatása? »Miért van mindnyájunknak szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra?
„Ételed az orvosságod” Hippokratész (Kr. e. 460-370) „Egészséges embernek semmi szüksége külön vitaminokra. – Csak terhes nők, szoptató kismamák és bizonyos betegségekben szenvedők szorulnak rá kiegészítő vitaminokra. – A jól kiegyensúlyozott étrend tartalmaz minden szükséges vitamint és ásványi anyagot.” Kérdezze meg háziorvosát az étrendet kiegészítő vitaminokról és ásványi anyagokról, valószínűleg …
Érdekel a cikk folytatása? »A halolajok csodálatos hatása
A halolajokról a legtöbb embernek a csukamájolaj jut az eszébe, amit évszázadok óta használnak az angolkór megelőzésére. Dr. Samuel Kay 1752-ben a manchesteri ispotályban használt először csukamájolajat a reumás fájdalmak és a csontbántalmak kezelésére. A viktriánus kor orvosai csukamájolajjal kezelték a köszvényt, a tüdőbajt, a légcsőhurutot, az idült bőrbetegségeket és …
Érdekel a cikk folytatása? »Niacin és a pellagra
Két egymással rokonságban lévő vegyületet is neveznek niacinnak: a nikotinsavat és a niacinamidot (nikotinamid). A niacin másik ismert neve a B3-vitamin, a pellagra nevű hiánybetegség megelőzője. A pellagra legelső gyógymódja az élesztő-, hús- és tejkúra volt, de egészen a legutóbbi ideig nem volt ismeretes, hogy ez a gyógymód hatását a …
Érdekel a cikk folytatása? »C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk
A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére. Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan …
Érdekel a cikk folytatása? »Bio-hozzáférhetőség
Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …
Érdekel a cikk folytatása? »A pantotenátsav és a mellékvese működése
A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …
Érdekel a cikk folytatása? »Miért van kevés vitaminbevitel?
Az ajánlott napi adagnál kevesebb mikrotápanyag-fogyasztás nagy gyakorisága, melyet több tényező eredményez, egyebek között a szegényes ételválaszték, a csökkent kalóriájú élelmiszerek fogyasztása és személyes, környezeti, valamint életviteli tényezők, olyan helyzetet teremtenek, ahol a multivitaminos étrendkiegészítés ésszerű és egyben jótékony hatású döntés. A szupplementáció biztosítja a valóban kielégítő tápanyagfogyasztást, és különösen …
Érdekel a cikk folytatása? »A bőrt károsító hatások
A bőrt nemcsak belülről, a szervezetből érhetik kedvezőtlen hatások, hanem a külvilág ártalmai is fenyegetik. Ez a megállapítás ma még érvényesebb, mint régebben. A levegő szennyezettsége már olyan mértékű, hogy az egészséges, a terhelésnek ellenálló bár sem képes könnyen elviselni. Ha azonban a bőr tápláltsága nem a legjobb, ha a …
Érdekel a cikk folytatása? »Védekezzünk C vitaminnal!
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminok fontos egészségvédő szerepére. Nézzük meg hát közelebbről az antioxidánsokként ismert tápanyagokat. Számos vitaminnak és ásványnak vannak antioxidáns tulajdonságai, akár antioxidáns enzimek részeként, akár önmagukban. A nyomelemek közül a szelén, a réz és a mangán kapcsolódik össze egy enzimmel, mely elpusztítja a …
Érdekel a cikk folytatása? »