Kezdőlap / Tag Archives: vitaminok (page 6)

Tag Archives: vitaminok

Az A vitamin és a cink

A-vitamin A kísérleti állatokon végzett kutatások azt látszanak igazolni, hogy ez a vitamin rákellenes hatású, mivel vigyáz a hámszövet egészségére. Vigyázni kell azonban vele, mert túlságosan nagy mennyiségben mérgező lehet. A zsírban oldódó vitaminok közül elsőként azonosították, így A-vitamin lett a gyűjtőneve annak a vegyületcsoportnak, melybe többek között a retinol, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A tengervíz hatása bőrünkre

A tengerparti nyaralásnak még egy veszélye van. A tengervíz nagy sótartalma miatt a bőr könnyebben kiszárad. Ha ugyanakkor sokat napozik valaki, akkor a bőre különösen könnyen lesz érdes és berepedezésekre hajlamos. E veszély ellen nagyon egyszerűen védekezhetünk: a tengeri fürdés után édesvízzel le kell zuhanyozni, és így a sót eltávolítjuk. …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Mangán és a Molibdén gyártják a falósejteket

Mangán A mangán fontos nyomelem, mely szerepet játszik: – Az egészséges csontozat kifejlődésében és fenntartásában. – A nemi hormonok termelésében. – Az idegek fejlődésében és működésében. – A természetes falósejtek aktiválásában. Mennyit? Az 1991-es COMA szabványban nem szerepelnek a mangánra vonatkozó értékek, de a jelentés a biztonságos értéket felnőttek esetében …

Érdekel a cikk folytatása? »

A méhpempő és a méhkirálynő

Cliff Richard, Susan Hampshire és Sebastian Coe egy dologban hasonlítanak egymásra. Mind a hárman méhpempőt szedtek, és tanúsítják nagyon is valódi egészségmegőrző tulajdonságát. Kevésbé általánosan: az előbb említett hírességek – és még sokan mások az élet legkülönbözőbb területéről – úgy találták, hogy a méhpempő biztosítja számukra a szoros napirend által …

Érdekel a cikk folytatása? »

A K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szükséges egy protrombin nevű fehérje termeléséhez, és több más véralvadáshoz szükséges tényezőhöz is. Vérzésellenes vitaminként ismert. A K-vitamin a természetben két formában jelenik meg. A K1 vitamint eredetileg a lucernából vonták ki, növényekben ebben a formájában jelenik meg. Sárga olaj, zsíban oldódik, vízben csak kis …

Érdekel a cikk folytatása? »

A mikro- és makrotápanyagok

Azokat az összetevőket, melyek ételeink zömét alkotják, makrotápanyagoknak nevezzük. Étrendünkben azonban vitaminoknak és ásványi anyagoknak is jelen kellene lenniük. Ezek mikrotápanyagokként ismertek, és – amint az nevükből is kitűnik – testünk csak parányi mennyiségeket igényel belőlük. Ezek a mikrotápanyagok azonban létfontosságú összetevői az egészséges étrendnek, és szervezetünk képtelen optimálisan működni, …

Érdekel a cikk folytatása? »

D-vitamin hiány és a túlsúly

Világszerte sok embert, időst és fiatalt sújt az elhízottság problémája. Egyre többen túlsúlyosak, ugyanakkor egyre általánosabb a D-vitamin hiánya is, mióta próbáljuk elkerülni az erős napsütést. Kutatók arra jöttek rá, hogy ez a fontos vitamin szükséges az elraktározott zsír lebontásához, és az elhízottak jó részénél D-vitamin hiány mutatható ki. Hozzájárulhatunk …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vitaminnal az érelmeszesedés ellen

A szabad gyökök és más agresszív molekulák a kórosan felszaporodott vérzsírokkal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy ereink idejekorán rugalmatlanná, zsírossá, majd meszessé váljanak. Az érelmeszesedés megfelelő antioxidáns védelmi rendszer hiányában hamar megtámadja az ereket, melynek első jelei már tinédzserkorban kimutathatók. A folyamat az életkor előrehaladtával többek közt korai infarktushoz, agyvérzéshez, impotenciához, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyógyhatású táplálékok

Csontozatunk egészségének megőrzéséhez nemcsak tejtermékre, hanem más táplálékokból származó ásványi anyagokra, vitaminokra és fehérjékre is szüksége van. Mindezeket a megfelelő étrend biztosítja. A csont élő szövet, amely állandóan cserélődik. Nagyjából harmincéves kortól kezdve a régi sejtek pusztulása kerül túlsúlyba az újraképződésével szemben, és a csontjaink fokozatosan veszíteni kezdenek sűrűségükből. A …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mozgás nélkül nincs élet!

A gyümölcsök cukrokat, savakat, illóolajokat is tartalmaznak. Ezeknek köszönhető változatos zamatuk és ízük. Nyáron, a nagy melegben kiváló hűsítő a gyümölcsből készült hideg saláta, turmix vagy üdítőital. A fogyókúrázóknak szokták ajánlani a gyümölcsnapokat. Valóban egyes gyümölcsök szénhidrát- és kalóriatartalma jelentéktelen. Ilyen például az alma, a cseresznye, az egres, a meggy, …

Érdekel a cikk folytatása? »