Kezdőlap / Egészség és fitness / A Mangán és a Molibdén gyártják a falósejteket

A Mangán és a Molibdén gyártják a falósejteket

Mangán
A mangán fontos nyomelem, mely szerepet játszik:
– Az egészséges csontozat kifejlődésében és fenntartásában.
– A nemi hormonok termelésében.
– Az idegek fejlődésében és működésében.
– A természetes falósejtek aktiválásában.
Mennyit?
Az 1991-es COMA szabványban nem szerepelnek a mangánra vonatkozó értékek, de a jelentés a biztonságos értéket felnőttek esetében 1,4 mg fölé teszi. Nagy-Britanniában az egy főre eső teljes napi mangánfogyasztás becsült értéke 4,6 mg.
Élelmi-források
A becslések szerint a brit étrend mangántartalmának felét a tea adja. További gazdag mangánforrások a teljes magvak, diófélék és az avokádó, más gyümölcsök és zöldségek pedig mérsékelt mennyiséget tartalmaznak belőle. A gabona őrlése során a szemek mangántartalmának 73 %-a elvész.
Molibdén
A molibdén a xantin-oxidáz nevű enzim működéséhez szükséges, mely a vas anyagcseréjében és a húgysav (a vérben és a vizeletben található anyagcseretermék) termelésében vesz részt. A molibdénre ezenkívül a férfiak egészséges nemi működéséhez is szükség van. Az 1991-es COMA szakértői csoport nem közölt a molibdénre vonatkozó értékeket, de úgy hiszik, a biztonságos adag 50 és 400 µg között van.
A tápanyag-kiegészítés okai
A manifeszt molibdénhiány kivételével a molibdénnek nincs ismert gyógyhatása, leszámítva talán a felesleges réz semlegesítését. Ennek ellenére a molibdén esetleg szerepelhet egyes általános multivitamin és ásványi kiegészítőkben, hogy biztosítsa a szükséges mennyiséget ebből a nyomelemből is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás