Kezdőlap / Egészség és fitness / Mozgás nélkül nincs élet!

Mozgás nélkül nincs élet!

A gyümölcsök cukrokat, savakat, illóolajokat is tartalmaznak. Ezeknek köszönhető változatos zamatuk és ízük. Nyáron, a nagy melegben kiváló hűsítő a gyümölcsből készült hideg saláta, turmix vagy üdítőital.
A fogyókúrázóknak szokták ajánlani a gyümölcsnapokat. Valóban egyes gyümölcsök szénhidrát- és kalóriatartalma jelentéktelen. Ilyen például az alma, a cseresznye, az egres, a meggy, a narancs. A szőlő, a banán, a mazsola viszont cukorban bővelkedik.
A gyümölcsök előnye még, hogy sok vitamin van bennük. C-vitamin található a földieperben, a szilvában, a málnában, a görögdinnyében, a ribizliben; B-vitamin a mandulában, gesztenyében, mogyoróban. Vigyázat, mert ezek zsírtartalma jelentős!
Amikor itt a gyümölcsszezon, használjuk ki a lehetőséget: a friss gyümölcs mindig értékesebb, mint az állott, s nemcsak az íze kellemesebb, hanem tápanyagtartalma is jelentősebb.
Mozgás nélkül nincs élet!
Már a görögöket is foglalkoztatta az egészség titka, szerettek volna hosszú ideig élni. Rájöttek, hogy a hosszú élet titka rajtunk múlik, nem pedig az isteneken. Spártában és Athénban tanították a gimnasztikát. Nemcsak a férfiak, hanem a nők is futottak, birkóztak, távol ugrottak. Sőt célba és távolba is dobtak gerellyel. Alapvetőnek tartották, hogy minden állampolgár tudjon úszni.
Az arányos, edzett testalkat nemcsak őseink, hanem a ma emberének is szépségideálja. S mindez attól függ, hogyan és mennyire eddzük testünket, mennyit mozgunk. Nem véletlen, hogy a születés pillanata egyet jelent a mozgással. Az emberi testnek nincs olyan sejtje, amelyre a különféle testmozgás ne hatna kedvezően.
Kár, hogy életünk előrehaladtával elfelejtünk mozogni. A felnőtt emberek közül kevesen tornásznak reggelente vagy este. Csak néhányan sétálnak lefekvés előtt. Hétvégeken, szabadnapjainkon ritkán megyünk kirándulni. Pedig a rendszeres testmozgás hiánya csökkenti az izmok működését, ezért elernyednek, gyengülnek. A légző- és keringési szervek nem tudják megfelelően ellátni feladatukat. Ízületeink szintén gyengülnek, mivel egyre kevesebbet foglalkoztatjuk őket. Az ilyen életmódhoz pedig kevesebb tápanyagra, fűtő-, üzemanyagra van szükség.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás