Kezdőlap / Egészség és fitness / A mikro- és makrotápanyagok

A mikro- és makrotápanyagok

Azokat az összetevőket, melyek ételeink zömét alkotják, makrotápanyagoknak nevezzük. Étrendünkben azonban vitaminoknak és ásványi anyagoknak is jelen kellene lenniük. Ezek mikrotápanyagokként ismertek, és – amint az nevükből is kitűnik – testünk csak parányi mennyiségeket igényel belőlük. Ezek a mikrotápanyagok azonban létfontosságú összetevői az egészséges étrendnek, és szervezetünk képtelen optimálisan működni, ha hiányzanak. Mi több, kétségkívül bizonyított tény, hogy ha egy bizonyos vitamin vagy ásványi anyag nem kerül be a rendszerbe, előbb vagy utóbb megbetegszünk.
Csábítónak tűnik a gondolat: ha a szervezetünknek csupán kis mennyiségben van szüksége a vitaminokra és az ásványi anyagokra, akkor elég egyszerűen elfogyasztani a kívánt mennyiséget, de ez így sajnos nem igaz. A mikrotápanyagok igen érzékenyek, és egy sereg tényező, mint például a tárolás, konzerválás és egyes főzési eljárások könnyen elpusztítják őket. Néhány vitaminnak ráadásul egyéb tápanyagokra is szüksége van, hogy beépüljön szervezetünkbe, és csak azokkal együtt fejti ki hatását teljes mértékben.
A makrotápanyagokat viszont sokkal nehezebb elpusztítani, ezért ezek a „terjedelmes” ételek – fehérjék, szénhidrátok és zsírok – nem is szoktak hiányozni étrendünkből. Azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a nyugati élelmiszerekben gyakran elégtelen a mikrotápanyagok aránya, ez pedig káros hatással van egészségünkre. Több felmérés is arról árulkodik, hogy a brit polgárok még legalapvetőbb tápanyag-szükségletüket sem fedezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás