Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Csörgőkígyó

Csörgőkígyó

Sokak rémálmainak főszereplője ez a két métert is maghaladó állat. Csúszós, hosszú és a mintája sem túl barátságos. Ennek köszönhetően kevesekről mondható el, hogy a kedvenc állatai közé tartozik. Szörnyű kinézete mellett sok régi mende-monda is gondoskodik róla, hogy félelmet ébresszen a kígyó az emberekben. Persze ezeknek néha van alapja, de mégsem minden kígyó gyilkos.
Nevük annak köszönhető, hogy a csörgőkígyók közé tartozó állatok farkán egy jellegzetes csörgő található. ez szarugyűrűkből épül fel, és csak a kifejlett állatokon található meg. Csak akkor hallhatjuk őket csörögni, ha úgy érzik veszélyben vannak.
A csörgőkígyókhoz számos faj tartozik. Ezeknek méretük és tömegük széles skálán mozog. A fél méteres példányoktól egészen a két és fél méteresekig mindenféle van.
A legtöbben a texasi csörgőkígyót ismerik, köszönhetően talán annak, hogy ő a legnagyobb faj. Gyakran találhatunk olyan példányokat, amelyek meghaladják 2 m-t. Vannak köztük, amelyek az egy kilogrammot sem érik el, azonban a nagyobb állatok akár 6 kilogrammosak is lehetnek.
Zsákmányaikat a legtöbb állatfajtól eltérően érzékelik. Nem kitűnő látásuknak, hanem gödörszervüknek köszönhetik a zsákmányt. Ezzel a gödörszervvel a környezetük hőmérsékletét érzékelik, így bármikor és bárhol könnyedén rátalálnak a kistestű állatkákra, amelyek testének hőmérséklete melegebb a környezet hőmérsékleténél.
Szaglásuk is igen különleges. Nem úgy érzékelik a szagokat, mint mi emberek, hanem a nyelvükkel. Folyamatosan öltögetik a nyelvüket, amivel a levegőből képesek kiszűrni a szagokat. Ez is a zsákmányszerzésben nyújt segítséget.
Végül az étel elkapásához és megöléséhez a méregfogaikat használják, melyek mikor beleszúródnak a szerencsétlen állatba kilövellik magukból a mérget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecskebéka fejlődési rendellenességek

A kecskebékáknál felfedeztek fejlődési rendellenességeket, amelyek miatt már környezeti mérgezés hatására is gyanakodtak, onnan adódnak, …

1 hozzászólás

  1. Gyönyörű állat! :)

Leave a Reply