Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Egészségi problémák az elhízás hátterében

Egészségi problémák az elhízás hátterében

Vírus is okozhatja az elhízást
Az adenovírusok emésztőrendszeri és légúti megbetegedéseket okoznak. Kutatások alapján azonban ezek a vírusok abnormális zsírsejt-termelést is kiválthatnak. Az őssejteket csodasejtekként tartják számon, mert bármilyen sejttípussá képesek átalakulni. Ha ezeket az őssejteket vírusok támadják meg, akkor viszont hatalmas zsírsejtekké változhatnak, a nagy mennyiségű zsírsejt pedig túlsúlyt okoz. Ennek egyelőre nem találták még meg a hatásos ellenszerét.

A fülgyulladás becsaphatja az ízlelőbimbókat
Kutatások azt is kimutatták, hogy egy fülgyulladás megduplázhatja az elhízás veszélyét. A középfül gyulladása a ízlelésért felelős idegeket gyengíti. Ennek következtében az édes ízeket jobban kívánhatja az ember. Az édes és zsíros ételek utáni vágyat kontrollálhatjuk, ha édesség helyett gyümölcsöket, zsírok helyett pedig olívaolajat fogyasztunk. A gyerekekre különösen oda kell figyelnünk, mert ők sokkal hajlamosabbak a fülgyulladásra.
Az antioxidánsok elhízás ellen is jók
Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a káros szabad gyököket a szervezetben. Az öregedés mellett szabad gyökök a túlzott zsírfogyasztáshoz is hozzájárulhatnak. A chips, az édességek és a gyors ételek kerülendők, mert a szervezetünkben lévő antioxidánsok szintjét csökkentik. Az antioxidánsban gazdag gyümölcsök és zöldségek azonban ajánlottak az egészséges testsúly megőrzése érdekében.
Választhatjuk bármelyik diétát…
A legtöbb diéta – ha helyesen van összeállítva -, hasonló elvekre épül, és tartalmazza a következőket:
Csak sovány fehérjék fogyasztása ajánlott
A gyümölcsök és a zöld színű zöldségek fontosak
A telített és a transzzsírsavak mellőzése
Teljes értékű gabonák jelentik a szénhidrátbevitelt
Ha fogyókúrázunk, igyekezzünk betartani ezeket az elveket.

Lehet valaki túlsúlyosan is fitt
Még akkor is, ha valaki túlsúlyos, a hosszú távú célnak nem annyira a karcsúságnak, hanem a fittségnek érdemes lennie. Kiegyensúlyozott étrendre és rendszeres testmozgásra van szükség.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás