Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Elhízás és adottságok

Elhízás és adottságok

Legtöbbek számára sokkal könnyebb hízni, mint leadni a kilókat. Többnyire a túlzott kalóriafogyasztás áll az elhízás hátterében, különösen pedig a telített és transzzsírok fogyasztása. Van egy általános ok az elhízás mögött, ami sok túlsúlyos emberre igaz, ez pedig egyfajta letargia és az étkezés feletti kontroll elvesztése. Ez azonban nem mindenkire igaz. Vannak, akik már egy nagyon kevés zsírtól is híznak, még akkor is, ha keményen edzenek. Kutatások szerint az elhízást számos más tényező is okozhatja, mint például hormonzavar, a gének vagy egy vírus. Az elhízás oka minden embernél más és más lehet, ezért érdemes tudnunk, hogy mi minden állhat a túlsúly hátterében.

Tudósok bebizonyították, hogy egyes speciális zsírsejtek (FTO) felelősek lehetnek az elhízásért. Akiknek két hibás FTO-génjük van, azoknak hatvan százalékkal nagyobb az esélyük az elhízásra, mint azoknak, akiknek csak egy. Ettől még ugyan a testmozgás segítségünkre lehet abban, hogy elégessük a felesleges zsírt.
Vannak, akiknek egyszerűen több zsírsejtjük van az átlagnál. A zsírsejtek száma a gyermekkor során nő, és felnőttkorban megállapodik. Attól függetlenül, hogy mennyit hízunk vagy fogyunk, a zsírsejtek száma állandó marad. Meglepő módon a legutóbbi kutatások szerint azok, akiknek kevesebb a zsírsejtjük, több elhízással járó mellékhatással kell számolniuk.

Meg tudjuk változtatni az anyagcserénket. A túlsúly nagyban függ a testünk sejtjeinek anyagcseréjétől. Az anyagcsere gyorsasága már a születéskor megváltozhat, és már a gyermekkorban elhízáshoz vezethet. A testmozgás a legjobb módszer az anyagcsere felgyorsítására.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás