Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyás és téveszmék

Fogyás és téveszmék

Vannak olyan nézetek a fogyásról, melyek általánosan elterjedtek, de nem feltétlenül igazak.
1. Az étkezések kihagyása hasznos a fogyókúrázóknak
Az az igazság, hogy akik kevesebbszer étkeznek egy nap, hajlamosabbak a súlygyarapodásra mint azok, akik naponta legalább háromszor esznek, és nem hagyják ki a reggelit sem. Attól, hogy valaki kihagy egy étkezést, még lehet, hogy többet csipeget a többi étkezés között vagy után, kompenzálásként, ráadásul némi éhezés után a szervezet is hajlamosabb elraktározni az energiát. Együnk alacsony kalóriájú ételeket, de többször naponta.
2. Úgy is lehet fogyni, hogy azt eszünk, amit csak akarunk
Ilyen is van. Az a fogyás alapvető szabálya, hogy több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit beviszünk. Ezt vagy úgy érjük el, hogy kevesebb kalóriát fogyasztunk, vagy úgy, hogy több mozgással elégetjük. Ha elég fizikai aktivitást tudunk kifejteni egy kiadós evés kompenzálására, akkor rajta. De egyébként célszerűbb figyelemmel kísérni a bevitt és elégetett kalóriák arányát.
3. A mogyoró és más olajos magvak zsírosak, ezért nem lehetnek a diéta részei
Zsírosak, az igaz. A magvak viszont nagyon sok fehérjét, rostot és ásványi anyagot is tartalmaznak. Az egészséges diétának igenis részei lehetnek, a bennük lévő zsírok egészségesek, és nem zárják el az artériákat. Kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatjuk.
4. Ha vegetáriánusok leszünk, akkor lefogyunk
Nem feltétlenül. A vegetáriánusoknak is ugyanúgy ügyelniük kell az étrendjükre, mint a nem vegetáriánusoknak. A vegetáriánus étrend is lehet kiegyensúlyozatlan, és nem ehetjük az egészségtelen ételeket bűntelenül.
5. Nem érdemes rendszeresen ellenőrizni a súlyunkat.
Naponta vagy naponta többször biztos nem, az frusztráló lehet. De hetente legalább egyszer érdemes ráállni a mérlegre, hogy időben észre vegyük, ha hízásnak indulunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás