Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyás vegán étrenddel

Fogyás vegán étrenddel

Vannak, akik azért próbálják ki a vegán étrendet, hogy lefogyjanak. Sokaknak azonban ez több, mint divat. A vegetáriánusok azok, akik nem fogyasztanak húst, halat, baromfit. A szigorúbb vegánok egyáltalán nem fogyasztanak állati terméket, tojást, tejterméket, de visszautasítják az állati összetevőket tartalmazó kozmetikumokat, a selymet, szőrmét is. A vegánok többnyire erkölcsi okokból, a környezet és az élet iránt tisztelet miatt választják ezt az étrendet és életformát.
Mivel a vegánok nem fogyasztanak állati fehérjét, fontos, hogy az étrend minél változatosabb legyen. Legmeghatározóbbak a gyümölcsök, zöldségek, magvak, teljes őrlésű gabonák. A vegán étrendet követők esetében egyik központi kérdés, hogy hogyan jussanak elegendő mennyiségű fehérjéhez, jóllehet a cukor és az alkohol kivételével az ételek többsége tartalmaz fehérjét valamilyen formában. A legnépszerűbb proteinforrások közé tartozik a lencse, a tofu, a szójatej, a mogyoróvaj vagy a teljes kiőrlésű kenyér.
A vegán étrend egyik nagy jótéteménye az, hogy koleszterinmentes, illetve elég kevés összetett zsírt tartalmaz. Vannak olyan orvosok szép számmal, akik a vegán étrend valamilyen változatát ajánlják szívbetegségben, keringési betegségben, rákban szenvedő pácienseiknek. Mivel a vegán étrend sok zöld leveles zöldséget is ajánl, ezért, ez a diéta kalciumban is gazdag, ami az erős csontokhoz szükséges. Más fontos kalciumforrás még a tofu, a szójatej, a kalciummal dúsított narancslé.
Vannak dolgok, amiket azonban szem előtt kell tartani. A vegán étrend nem sok olyan ételt tartalmaz, ami elősegítené a D-vitamin termelését. Ennek biztosítására található olyan szójatej, rizstej, gyümölcslé, amihez D-vitamint adtak. A napsugarak a D-vitamin másik féle nagyon jó forrásai – tíz-tizenöt perc a napon heti 3-4 alkalommal elegendő a vitamin képzéséhez.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás