Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyaszt-e az L-karnitin?

Fogyaszt-e az L-karnitin?

Hallhattunk már arról, hogy az L-karnitin segít a fogyásban. Az L-karnitin egy aminosav, nitrogéntartalmú vegyület, ami a fehérjékben fordul elő, és ami a májban természetesen megtalálható. Sokféle feladata van, például a mitokondriumhoz szállítja a testben elraktározott zsírt, ahol aztán az energiává alakul, amit a test aztán felhasznál. Ennek eredménye, hogy a test gyorsabban égeti el a zsírt. E tulajdonságának köszönhetően sok fogyókúrás szerben megtalálható, de önmagában is kapható, folyadék, por vagy kapszula formában.
Ha valaki az L-karnitint önmagában szeretné szedni, nem lehet száz százalékban biztos a hatékonyságában. Nem végeztek ugyanis még ehhez elegendő tesztet. Állatokon tanulmányozták ugyan, de nem minden esetben eredményezett fogyást.
Az L-karnitint egyébként adják olyanoknak, akik Alzheimer-kórban szenvednek vagy szívproblémáik vannak.
Sajnos előfordulnak negatív mellékhatásai, amint néhány vizsgálat kimutatta. Ilyenek például a hányinger, hányás, hasmenés, vagy a fejfájás. Emellett nem szedhetik azok, akiknek pajzsmirigy-betegségük van, mivel a pajzsmirigy működését befolyásolhatja. Mint már szó volt róla, az L-karnitint fogyókúrás szerekben előszeretettel alkalmazzák, de önmagában a hatékonysága és az emberre gyakorolt fogyasztó hatása nem bizonyított tudományosan. Ezért ha valaki étrend kiegészítőként kezdi szedni, erősen ajánlott, hogy orvossal vagy gyógyszerésszel beszélje meg előbb. Amíg újabb klinikai tesztek és vizsgálatok nem mutatják ki, hogy valóban fogyasztó hatású, az L-karnitint csak fenntartásokkal érdemes elkezdeni szedni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply