Kezdőlap / Önismeret / Stressz kezelése / Ginzeng (az erő bennem megint zeng)

Ginzeng (az erő bennem megint zeng)

A kelet titokzatos és nagyhatású gyógyfüve, a ginzeng, szer te a világon híresnek tartott szerelmi aljzószer. Keleten azonban a ginzenget évszázadokon keresztül általános gyógy szerként használták, vagy ahogy ezt mai tudományos műszóval nevezik, „adaptogén”-ként. A méhpempőhöz hasonlóan a ginzeng is sokaknál hatásos bizonyos betegségek esetén, és általában visszaállítja a testi működések normális rendjét – pontosan úgy, mint ahogyan egy autó motorját be szokás állítani. Mindezek után lássunk néhány példát a ginzeng gyógyhatásaira: fokozott állóképesség és koncentráció; a stresszel, a kimerültséggel és a betegségekkel szemben tanúsított ellenállóképesség növekedése; védelem a káros sugárzások ellen.
A ginzengnek két fajtája ismeretes, a panax, melyet az igazinak tekintenek, és az eleutheroccus vagy szibériai gin,;Cng, ami növénytanilag egészen más, mint a panax de hatásai ugyanazok.
Tudományos tény vagy mesebeszéd?
A méhpempőtől eltérően a ginzeng hatásairól létezik néhány dokumentált tudományos kutatás. Amikor az Egyesült Államok hadseregében ginzenget adtak a legénységnek, semmilyen különleges hatására nem derült fény. Mivel azonban a sorkatonákat úgy képzik ki, hogy csúcsformában legyenek, ez egyszerűen egybeeshet a ginzeng adaptogén hatásaival. Orosz tudósok lektorokon vizsgálták hatását, akiknek a hatékony és gyors munkájához jó koncentrálókészségre van szükség. A ginzenget használók munkatempója tizenkét százalékkal növekedett, hibaarányuk pedig lenyűgöző, ötvenegy százalékos csökkenést mutatott azoknak a lektoroknak a teljesítményéhez képest, akik nem szedtek ginzenget. Svédországban kimutatták, hogy a ginzenget fogyasztó egyetemi hallgatók jobban szerepelnek a vizsgákon, és ugyanebben az országban a váltott műszakban dolgozó nővérek úgy találták, hogy a ginzeng segít kedélyhullámzásaikon, álmatlanságukon és csökkent éberségükön is.
A ginzeng, úgy tűnik, serkenti az idegrendszer működését, gyorsítja a reflexeket, fokozza a teljesítményt és a meghízhatóságot. Kísérletek bizonyítják, hogy növeli a tanulás hatékonyságát is. Ugyanakkor a ginzeng, különösen a szibériai fajta, abban különbözik a többi izgatószertől, például a kávétól, hogy nem okoz mellékhatásokat (pl. nyugtalanság, túlfűtöttség, majd az azt követő kimerültség). Mi több, a ginzengről kimutatták, hogy gátolja és visszafordítja az alkohol, valamint a nyugtatók hatását. Ugyanakkor viszont nyugtató hatása is van, ezért használják általában a stressz ellen. Koreában, Oroszországban, Bulgáriában, Amerikában és Londonban folytatott felmérések bizonyítják a ginzeng nyugtató hatását. Van azonban más jótékony hatása is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Stresszoldás a vizsgaidőszakban

A főiskolai, egyetemi évek alatt a vizsgaidőszakokban a hallgatók rendkívül stresszes időszakot élnek át, a …

Hozzászólás