Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Hogyan hagyjunk fel az érzelmi evéssel?

Hogyan hagyjunk fel az érzelmi evéssel?

Nem mindig azért eszünk, mert éhesek vagyunk. Ha így lenne, nem volna túlsúlyos ember. Sokan azonban akkor is az ételhez fordulnak, ha meg akarnak nyugodni vagy meg akarnak szabadulni a stressztől. Amikor ez történik, könnyen meg is híznak.
Ne becsüljük alá annak a jelentőségét, hogy abba tudjuk hagyni az efféle érzelmi evést. Meg kell tanulnunk felismerni, hogy milyen érzelmi hatások váltják ki belőlünk azt, hogy túlesszük magunkat, és egészségesebb alternatívákat kellene találnunk.
Először is, figyeljük meg, mikor és hogyan eszünk. Csak akkor, amikor éhesek vagyunk, vagy a tévénézéshez is keresünk valami ropogtatnivalót? Eszünk-e akkor is, amikor feszültek vagy éppen unottak vagyunk, amikor magányosnak érezzük magunkat, vagy evéssel jutalmazzuk magunkat?
Ha beazonosítottuk, hogy hogyan és miért vagyunk hajlamosak az érzelmi evésre, tovább mehetünk, és változtathatunk a szokásainkon, amelyek meghiúsították eddig a diétáinkat.

Ha egy hosszú nap után az evéshez fordulunk megnyugtatásként, próbáljunk valamilyen más, önjutalmazó és stresszoldó szokást kialakítani. Lazítsunk például egy csésze teával könyvet olvasva, vagy vegyünk egy meleg fürdőt.
Ha azért eszünk, mert úgy érezzük, nincs elég energiánk, találjunk valami más délutáni programot. Sétáljunk egy kicsit, hallgassunk vidám zenét, mozogjunk. Egy félórás alvás is segíthet.
Ha azért eszünk, mert magányosak vagyunk vagy unatkozunk, találjunk valami elfoglaltságot. Találkozzuk barátainkkal, sétáltassuk meg a kutyát, keressünk szórakoztató elfoglaltságot, menjünk társaságba.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás